Chleb żytni na zakwasie

lutego 15, 2018 0 Chleb żytni na zakwasie To już rytuał w domu pieczemy chleb jednym z nich jest chleb żytni na zakwasie zamiast kupować w piekarni czy w sklepie Zawsze niecierpliwie czekam aż chleb się upiecze i będę mogła zjeść kromkę z masłem :) Trudno czasami czekać choć chwilę aż ostygnie :) Uwielbiam takie połączenie i mam do niego słabość :) Chleb wyszedł bardo dobry smaku, muszę bardziej popracować nad skórką jest trochę twarda dla mnie ok choć niektórym może to przeszkadzać. Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb żytni na zakwasie zakwaszone:

· 120 g zakwasu żytniego, aktywnego
· 200 g wody
· 200 g mąki żytniej

Ciasto właściwe:

· 200 g wody
· 400 g mąki żytniej
· łyżka soli
· łyżka miodu
· łyżka syropu klonowego

Dodatkowo:

· łyżka oleju rzepakowego Rapso

· 2 łyżki otrębów

· 5 łyżek słonecznika

Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto zakwaszone.
Z aktywnego zakwasu odlej do dużej miski 120 g. Dodaj letnią wodę i mąkę wymieszaj, przykryj i pozostaw na całą noc.
Ciasto właściwe.
Rano ciasto zakwaszone powinno być wyrośnięte. Dodaj do niego pozostałe składniki, ziarenka słonecznika wymieszaj i wyrób ciasto przez kilka minut, aż stanie się lekko ciągnące. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyrób je krótko i przełóż do dużej foremki keksowej, wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami owsianymi. Wierzch chleba posyp słonecznikiem i siemieniem lnianym. Przykryj lub włóż formę do plastikowej torby. Pozostaw na 2 godziny.
Pieczenie.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Wstaw chleb bez przykrycia i piecz przez 20 minut. Następnie przykryj papierem do wypieków i zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i wyjmij chleb z formy. Pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia. Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy