Chleb z mąką ryżową czyli radość pieczenia z Alą.

Zdjęcie - Chleb z mąką ryżową czyli radość pieczenia z Alą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaczęło się od naszych rozmów o mące ryżowej. Zapytałam Alę,czy piekła jakiś chleb z ryżową. Bo ja tylko do placków i naleśników ją używam. Ala,że tak, dawno już,ale pamięta,że ten chleb był pyszny.I przysłała mi link.I zaproponowała,żebyśmy upiekły ten chleb razem.Co to za radość pieczenia z Alą!
I upiekł się. Puszysty,mięciutki i pyszny.Na ten chleb trzeba poświęcić dwa dni,ale warto.Na drugi dzień jest równie świeży,choć u mnie na następny dzień niewiele już zostało. Zjedliśmy prawie cały lekko ciepły, z masłem. Zdjęcie - Chleb z mąką ryżową czyli radość pieczenia z Alą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis podaję za Petrą z moimi uwagami niżej. Chleb z mąki ryżowej
Brot mit Reismehl

Zaczyn: 100g mąki pszennej typ 812 65g wody 3g świeżych drożdży 2g soli Ciasto zaparzane: 270g wrzącej wody 90g mąki ryżowej Ciasto właściwe: 410g mąki pszennej typ 812 200g wody 360g mąki zaparzonej 15g świeżych drożdży 115g ciasta fermentowanego /zaczyn/ 29g oleju słonecznikowego 16g soli mąka do posypania blatu 1.Połączyć składniki zaczynu.Zagnieść ciasto.Przykryć i zostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej.Wstawić do lodówki, przechowywać do 48 godzin. 2. Do naczynia żaroodpornego wsypać mąkę ryżową,zalać wrzącą wodą i natychmiast wymieszać trzepaczką.Pozostawić do wystygnięcia.Przechowywać w lodówce. Zdjęcie - Chleb z mąką ryżową czyli radość pieczenia z Alą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3.Do miski wsypać mąkę pszenną 812,dodać drożdże rozpuszczone w wodzie,zaparzoną mąkę ryżową i zaczyn.Mieszać 4-5 minut na poziomie 1.Dodać olej i mieszać kolejne 4-5 minut na poziomie 2. Pod koniec dodać sól. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski,przykryć i zostawić na 75-90 minut.Po 40 minutach ciasto zagnieść. Przełożyć ciasto na blat podsypany mąką i zostawić na chwilę,żeby odpoczęło.Następnie uformować dwa bochenki, ułożyć je na papierze do pieczenia.Zostawić na 30 minut pod przykryciem. Piekarnik z kamieniem nagrzać do 225 st.C. Chleby naciąć.Do piekarnika wstawić naczynie z wrzącą wodą. Położyć chleby na kamień.Piec 15 minut. Usunąć naczynie z wodą, a chleby zdjąć z papieru.Piec ok. 40 minut. Upieczone chleby wyjąć z pieca i studzić na kratce. Zdjęcie - Chleb z mąką ryżową czyli radość pieczenia z Alą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje uwagi: Użyłam mąkę pszenną chlebową 650.Ani zaczynu, ani zaparzonej mąki ryżowej nie wstawiałam do lodówki, tylko zostawiłam w temperaturze pokojowej. Po 24 godzinach zagniotłam ciasto na chleb, zostawiłam pod przykryciem 2 godziny i wstawiłam na noc do lodówki.Na drugi dzień doprowadziłam ciasto do temperatury pokojowej,uformowałam chleb i zostawiłam go jeszcze na 2 godziny. Zdjęcie - Chleb z mąką ryżową czyli radość pieczenia z Alą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb jest bardzo łatwy i pyszny.Ma cudownie chrupiącą skórkę.
Polecam miłośnikom domowego pieczywa.

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami