Chleb z dynią na zakwasie.World Bread Day 2013!

Zdjęcie - Chleb z dynią na zakwasie.World Bread Day 2013! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak co roku pod przewodnictwem Zorry.
Cały świat piecze chleby.
Aby w ten jeden dzień października połączyć się we wspólnocie.
Już ósmy raz!Zdjęcie - Chleb z dynią na zakwasie.World Bread Day 2013! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Każdy chleb jest jak podanie sobie ręki.
Z przyjaźnią,radością i szacunkiem.
Dla siebie i dla chleba.
Niezwykłe emocje i chwile.
Warto je przeżywać.
Warto z tej okazji upiec chleb.
Warto podzielić się nim z innymi.
Warto pamiętać,że to chleb jest początkiem wszelakich pokarmów.
Warto o tym mówić.

Zdjęcie - Chleb z dynią na zakwasie.World Bread Day 2013! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z dynią na zakwasie.World Bread Day 2013! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z dynią na zakwasie

przepis z chlebaka Moniki

2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej chlebowej
1 szklanka mąki żytniej chlebowej
1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
1 szklanka wody
6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów (zastąpiłam olejem z prażonych orzechów włoskich)
1/2 szklanki puree z dyni
100 g pestek ze słonecznika (dodałam pestki dyni)
1 płaska łyżka soli

Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszaj w misce. Ciasto wyrabiaj mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodaj pestki słonecznika i miksuj tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki.

Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełóż do foremki keksowej, wyrównaj, przykryj folią aluminiową. Odstaw do wyrosnięcia na 4 do 7 godzin.Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedna tzrecią.
Piecz w opiekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu lekko przestudź,wyjmij z foremki.

Zdjęcie - Chleb z dynią na zakwasie.World Bread Day 2013! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z dynią na zakwasie.World Bread Day 2013! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb to wspaniały!
Jesienny,dyniowy.
Piecze się go lekko i bez stresu.
Smakuje ze wszystkim.
Tutaj podaję go z kozim twarożkiem, oliwą i wędzoną papryką.
W drugiej wersji z twarożkiem kozim i figową konfiturą.
Zasługuje na miano świątecznego chleba.
Częstujcie się!

Przepisy z tych kategorii

Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb
2

Na zakończenie sezonu dynioweg…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Najsmaczniejszy chleb dyniowy
4

Najsmaczniejszy chleb dyniowy

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chleb z dynią i mleczkiem kokosowym

Chleb z dynią i mleczkiem koko…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sernik czekoladowo – dyniowy z pieprzem i chilli

Sernik czekoladowo – dyniowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pączki na piwie z karmelizowanym bekonem

Pączki na piwie z karmelizowan…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Domowy chrzan tarty  - super fit

Domowy chrzan tarty - super f…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ziemniaczane precle z serem

Ziemniaczane precle z serem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kostka szwarcwaldzka bez pieczenia
3

Kostka szwarcwaldzka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto imbirowe z jabłkiem

Ciasto imbirowe z jabłkiem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia
1

Bułki orkiszowe z biboszem. Li…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit