Chleb wieloziarnisty na zakwasie i Szczęśliwego Nowego Roku raz jeszcze!

To już będzie tradycją Nowego Roku, że będę Was witać chlebem i życzyć jednocześnie by Wam go nigdy nie zabrakło, by Nowy Rok był dużo lepszy od minionego, by spełniły się Wasze marzenia, a zamierzone cele i plany były zrealizowane najlepiej jak się da!
Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty na zakwasie i Szczęśliwego Nowego Roku raz jeszcze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja jak co roku mam swoje postanowienia i pierwszy raz tak się dzieje, że dotyczą tylko mnie!
Ten Nowy 2014 Rok - ma być Rokiem dla mnie, żebym mogła się skupić na sobie, zadbać o siebie, wyznaczać siebie na I-szym miejscu!

Wiem, że na pierwszy rzut oka może to zabrzmieć egoistycznie, ale Ci z Was, którzy mnie znają - wiedzą, że to dla mojego dobra ;))

Jeszcze raz:
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty na zakwasie i Szczęśliwego Nowego Roku raz jeszcze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 1 bochenek:

  • zaczyn:
  • 3 łyżki zakwasu żytniego
  • 150 ml wody
  • 150 g mąki pszennej razowej


  • ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 350 g letniej wody
  • 1/3 łyżeczki suszonych drożdży lub 10 g świeżych
  • 2 łyżeczki soli morskiej (używam himalajskiej, jestem od niej ostatnio uzależniona)
  • 3 łyżki melasy lub płynnego miodu (ale melasa daje mi ciemny kolor)
  • 1 łyżka karobu (lub kakao gorzkiego)
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki siemienia lnianeg0
  • 3 łyżki maku
  • 3 łyżki sezamu czarnego (lub jasnego)
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki żytniej razowej

  • czarny sezam do posypania z wierzchu - około 3 łyżek

Przygotowanie:
  • zaczyn: do szklanej lub porcelanowej miski dodać wszystkie składniki, wymieszać, dokładnie owinąć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin (ja najczęściej robię to rano przed wyjściem do pracy i wieczorem zabieram się do pieczenia chleba)
  • po tym czasie do zakwasu (czyli zaczynu) dodajemy drożdże, wodę, sól, melasę i dokladnie wszystko mieszam
  • dodaję ziarna, mąki i miksuję tylko do połączenia się skladników
  • tak przygotowane ciasto przekladam do natłuszczonej foremki oliwą lub masłem klarowanym i obsypanej delikatnie otrębami
  • odstawić ciasto wo wyrośnięcia, ma być foremka wypełniona po brzegi
  • chleb tuż przed pieczeniem spryskać wodą i obficie posypać sezamem, delikatnie go dociskając dłońmi
  • nagrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić chleb na 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 45 minut (piekę chleby zawsze w opcji piekarnika: góra-dół
  • po upieczeniu wyjąć z piekarnika, z formy i studzić na kratce

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty na zakwasie i Szczęśliwego Nowego Roku raz jeszcze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego ;)

Przepisy z tych kategorii

Chleb wieloziarnisty
9

Chleb wieloziarnisty

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Chleb z zaparką owsianą na zakwasie pszennym

Chleb z zaparką owsianą na zak…

Laura Laura
Cafe Babilon

Orkiszowiec wieloziarnisty
1

Orkiszowiec wieloziarnisty

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Bakaliowy chleb żytni na zakwasie
1

Bakaliowy chleb żytni na zakwa…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie żytnim
1

Chleb orkiszowo-żytni na zakwa…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ziarnami ( wieloziarnisty ) – przepis
7

Chleb z ziarnami ( wieloziarni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake