Chleb razowy ze śliwką

Zdjęcie - Chleb razowy ze śliwką. World Bread Day 2016! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

World Bread Day 2016!
Kolejny czas pieczenia z entuzjastami domowego pieczywa na całym świecie. Wspaniała idea, zamysł łączenia się i dzielenia chlebem z każdym , kto chce w tym dniu upiec swój własny bochenek.
Nie policzyłam nawet, który już raz dołączam do WBD.
Wiem, że będę piec własne pieczywo z tej okazji i z każdej innej, bo każdy mój wypiek to osobne i niepowtarzalne dzieło i wyjątkowy smak. Tak bardzo osobisty.
Pieczenie chleba uczy pokory. Od wyrastania do spróbowania pierwszej kromki musi minąć sporo czasu.
Jest to mój świadomy wybór i fascynacja procesem, podczas którego powstaje tak niezwykły wytwór.
Pieczenie chleba bowiem to bardzo pierwotny instynkt wytwarzania i zdobywania pożywienia.
Pozwala znaleźć równowagę psychiczną i fizyczną, pozbyć się stresu, odłożyć inne sprawy i zajęcia, zwolnić tempo życia i bez pośpiechu wyrobić ciasto na chleb.
Chleb wymaga cierpliwości i nie znosi pośpiechu. Czas poświęcony na upieczenie bochenka czy dwóch jest czasem szczególnym i wyjątkowym. Nigdy mi go nie szkoda.
Pysznego pieczenia! Radosnego świętowania!

Zdjęcie - Chleb razowy ze śliwką. World Bread Day 2016! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb razowy na zakwasie ze śliwką
na dwie typowe keksówki

6 sztuk świeżo suszonych śliwek węgierek

Zaczyn
200 g aktywnego zakwasu żytniego
300 ml ciepłej wody źródlanej
2 szklanki mąki żytniej razowej

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce.

Drugiego dnia do zaczynu dodajemy :
300 ml ciepłej wody
1 łyżkę soli
1 łyżkę melasy
2 szklanki mąki razowej 2000
1, 5 szklanki mąki orkiszowej 2000

Wszystko mieszamy za pomocą miksera hakiem do ciasta chlebowego, aż na cieście utworzą się widoczne bąble. Dodajemy śliwki i delikatnie mieszamy je z ciastem – łyżką. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1. godzinę. Potem ciasto jeszcze raz delikatnie mieszamy łyżką – jest bardzo luźne, i przekładamy do dwóch foremek keksówek do 2/3 ich wysokości. Zostawiamy przykryte ściereczką, aż chleb urośnie do brzegów foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Spryskujemy jego wnętrze wodą i wstawiamy foremki z chlebem. Pieczemy 20 minut, ponownie spryskujemy piekarnik i delikatnie chleb. Zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut. Wyjmujemy chleby z foremek i studzimy na kratce.
Chleb zachowuje świeżość 2-3 dni, a nawet dłużej.
Uwaga! Proces wysrastania i długość pieczenia chleba praktycznie będą u każdego inne. Należy kontrolować oba te procesy i reagować – czasem wyrastania i długością pieczenia.

Przepisy z tych kategorii

Pszenno-orkiszowe bułeczki ze śliwkami i sezamem

Pszenno-orkiszowe bułeczki ze…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietka ze śliwkami i rozmarynem

Bagietka ze śliwkami i rozmary…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim

Chleb razowy z węgierkami na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb razowy ze śliwką

Chleb razowy ze śliwką

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Chleb orkiszowy na zakwasie ze śliwkami

Chleb orkiszowy na zakwasie ze…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb gryczany z suszonymi śliwkami

Chleb gryczany z suszonymi śli…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka