Chleb pszenny na maślance z prażonymi płatkami owsianymi

Zdjęcie - Chleb pszenny na maślance z prażonymi płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Moja domowa piekarnia działa w najlepsze. Zacne grono chlebów na zakwasie powiększyło się o kolejny bochenek. Tym razem upiekłam chleb pszenny z dodatkiem maślanki oraz prażonych płatków owsianych. Dorodny okrągły bochen robi wrażenie! Ten zapach i ta chrupiąca skórka... Poezja!

Składniki:
200g zakwasu pszennego dokarmionego dzień wcześniej
400g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młynomag
80g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 lub 2000
50g mąki żytniej chlebowej typ 720
50g płatków owsianych pełnoziarnistych (lub górskich)
130ml letniej wody
200ml maślanki (w temp. pokojowej)
1 łyżka miodu
1 łyżka soli

Płatki uprażyć na suchej patelni na złoto-brązowy kolor, ostudzić.
Mąki wymieszać z płatkami. Miód i sól rozpuścić w wodzie.
Mąkę i wodę wymieszać, dodać zakwas, ciasto wyrabiać ok 8 minut ręcznie lub 5 minut za pomocą robota. Przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny. W trakcie wyrastania ciasto złożyć 2-krotnie - pierwszy raz po 50 minutach, 2 raz po 30 minutach.
Wyrośnięte ciasto odgazować na stolnicy, uformować bochenek, włożyć sklejeniem do góry do posypanego mąką koszyka albo miski wyłożonej ściereczką (ściereczkę należy mocno posypać mąką, żeby ciasto się nie przykleiło). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Nagrzać piekarnik z kamieniem do chleba lub blachą w środku do 230stC. Chleb wyłożyć na łopatę, odwracając koszyk, z wierzchu naciąć ostrym nożem. Piekarnik spryskać wodą, żeby powstała para. Wstawić chleb, piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200stC i piec jeszcze 20 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie spryskać piekarnik wodą albo wrzucić na dno kostkę lodu.
Upieczony chleb studzić na kratce przykryty ściereczką.
Smacznego!
Zdjęcie - Chleb pszenny na maślance z prażonymi płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenny na maślance z prażonymi płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki na kefirze
2

Bułki na kefirze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bajgle

Bajgle

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia