Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach)

Zdjęcie - Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Muszę się pożalić - mój zakwas padł:( Staruszek miał już chyba z 8 lat, choć w przypadku zakwasu to szczenięcy wiek. Ale nie dopilnowałam, mea culpa... To było tuż po Wielkanocy, zajęta przygotowaniami do Świąt zapomniałam go dokarmić, a on, biedaczek, stał sobie cicho w lodówce i czekał, a gdy przypomniałam o nim, zobaczyłam na powierzchni plamki, jakby pleśń. Nie jestem przekonana, czy rzeczywiście mój zakwas przeszedł na złą stronę mocy, ale nie chciałam ryzykować i musiałam go wylać... Teraz czeka mnie wyhodowanie kolejnego zakwasu od początku... chyba że znajdzie się dobra dusza i się podzieli ze mną swoim.
Tak więc zakwasu brak, a ciało pragnie domowego chleba. Sięgnęłam po przepis Ewy na owsiany chleb z ziarnami. I powiem z czystym sumieniem, że to był najlepszy chlebek na drożdżach, jakie ostatnio dane mi było skosztować. Mąż pytał, gdzie kupiłam taki dobry chleb:) Mięciutki, puszysty, a i pracy z nim niewiele. Zmodyfikowałam trochę przepis*, dodając mąkę chlebową 750, miód i trochę więcej płatków. Już wiem, że będę go piekła, zanim nie zaopatrzę się w zakwas:)

*przepis podaję z moimi zmianami

Składniki na dwa bochenki:
zaczyn :
30 g drożdży
1 łyżka miodu
12 łyżek płatków owsianych
1 litr ciepłej wody
2 łyżeczki soli
ciasto: 1 kg mąki typ 750
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu
2 łyżki mleka do posmarowania bochenków
ziarna do posypania bochenków

Do dużej miski pokruszyć drożdże, dodać miód, płatki owsiane, sól i ciepłą wodę. Wymieszać i zostawić na godzinę.
Po tym czasie do zaczynu dodać mąkę oraz ziarna, dobrze wymieszać - ciasto jest luźne, wystarczy nawet drewnianą łyżką. Zostawić na około 40 min przykryte ściereczką.
Ciasto przełożyć do dwóch form (keksówki 36 cm x 11 cm) wysmarowanych uprzednio masłem i wysypanych otrębami. Pozostawić na kolejne 40 min do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210oC, chleby posmarować mlekiem, posypać ziarnami i wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180stC i piec jeszcze ok 30 min. Po upieczeniu chleby wyjąć z form, ułożyć na kratce, przykryć ściereczką po pozostawić do ostudzenia. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb