Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną w majowej Piekarni

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną w majowej Piekarni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapach z piekarnika wędrował po całym domu.
Dotarł wysoko na schody i wydostawał się do ogrodu.
Wiadomo było, że to nie jakiś delikatny wypiek, ale coś z mocnym charakterem.
Chleb pełen aromatów orkiszu i kaszy. Konkretny i wyrazisty.
Z typowym smakiem gryki.
Wydaje mi się adekwatny do majowej huśtawki pogody.
Akurat wycelowałam z upieczeniem go w chłodniejszy dzień.
Zdecydowanie urozmaicił nam śniadanie.
Położyliśmy nań delikatny serek domowej roboty i listki ulubionej rukwi wodnej.
Kto chciał, sypał sól lub za’atar.
Rozmawialiśmy o tym, że ten chleb przejdzie u nas do historii.
Piekłam go w kołnierzu ortopedycznym i wykorzystałam maksymalnie pracę kuchennego robota.
Są takie chwile, kiedy ręce trzeba oszczędzać.
Lubię chleby z historią i bardzo polubiłam ten chleb!

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną w majowej Piekarni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
z bloga Trufla
przepis podaję za Elą, która wybrała go na nasze majowe pieczenie

Zaczyn:

2 łyżki zakwasu żytniego
210 g wody
165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)

Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.

Ciasto właściwe:

1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy
cały zaczyn
160 g letniej wody
1/4 łyżeczki drożdży instant – pominęłam, jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki płynnego miodu
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)

Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty.

Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (ja wysypałam ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na blogach:
Akacjowy blog
Bajkorada
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Konwalie w kuchni
Kulinarne przygody Gatity
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Smak mojego domu
Stare gary
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie z kaszą orkiszową

Chleb żytnio-orkiszowy na zakw…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie

Chleb z kaszą jęczmienną na za…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-gryczany na zakwasie z kaszą

Chleb pszenno-gryczany na zakw…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną - majowa piekarnia

Chleb orkiszowy z kaszą grycza…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną

Chleb orkiszowy razowy z białą…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

Chleb orkiszowy z kaszą grycza…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...