Chleb na zakwasie z dynią i figami. World Bread Day 2017!

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z dynią i figami. World Bread Day 2017! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

World Bread Day 2017!
16 października to jedyny dzień w roku, kiedy odbywa się wielkie wspólne pieczenie na całym świecie.
Entuzjaści, fanatycy i miłośnicy domowej piekarni tworzą wielką wspólnotę i dzielą się dobrymi emocjami.
Niektórzy dzielą się upieczonym chlebem z bliskimi lub potrzebującymi.
Bo chleb to podstawa jedzenia. Obojętnie czy jest typowym bochenkiem, plackiem lub słodką bułką.
Warto zastanowić się przy takiej okazji nad problemem marnowania żywności. Chleb jest  jednym z najczęściej marnowanych produktów spożywczych.
Z drugiej strony mamy na świecie miliony głodujących, dla których kromka chleba jest rarytasem…
Od dzisiaj jeszcze bardziej szanujmy, dzielmy się i nie marnujmy!

Z okazji WBD 2017 wybrałam dla naszej Piekarni fantastyczny chleb Zorry.
Piękny, pyszny i idealnie wpisujący się w jesienny sezon.
Mam nadzieję, ze chleb pieczony na tę specjalną okazję spełnił Wasze oczekiwania.
Z chlebowym pozdrowieniem!

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z dynią i figami. World Bread Day 2017! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb na zakwasie z dynią i figami
Sourdough bread with pumpkin puree and prunes
przepis Zorry – klik!

składniki
100 g puree z dyni
50 g zakwasu, płynnego
50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej)
400 g mąki pszennej typu 550
5 g świeżych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
30 g pestek dyni (nie dodałam)

przygotowanie
Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, pestek dyni i fig. Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj pestki i figi i miksuj przez 2 minuty.
Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.
Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut.
Wystudź chleb na ruszcie.

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z dynią i figami. World Bread Day 2017! - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb z dynią i figami na blogach:
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Sto kolorów kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife

Przepisy z tych kategorii

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zakręcony chleb dyniowy
2

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jesienny chleb. Październikowa piekarnia
2

Jesienny chleb. Październikowa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bagietka dyniowo-imbirowa

Bagietka dyniowo-imbirowa

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Dyniowe bajgle
1

Dyniowe bajgle

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Słodki chlebek dyniowy

Słodki chlebek dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb