Chleb mieszany (na zakwasie)

Zdjęcie - Chleb mieszany (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W domu pachnie chlebem, pachnie domem. Chrupiąca skórka kusi, by posmarować ją masłem i na chwilę przenieść się do krainy szczęśliwości.
Upiekłam chleb. Najprostszy, mieszany, na zakwasie. Do przeważającej ilościowo mąki żytniej dodałam mąkę pszenną oraz pszenną pełnoziarnistą. Chlebek jest lepki, ale przy tym puchaty i mięciutki, odrobinę delikatniejszy w smaku, niż żytni .
Polecam!

Składniki:
zaczyn:
3 łyżki zakwasu
150ml letniej wody
100g mąki żytniej typ 720

ciasto:
cały zaczyn
300g mąki żytniej typ 720
100g mąki pszennej chlebowej typ 750 (nadaje się też 650)
50g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
350ml wody
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki soli
do posypania: garść pestek słonecznika lub płatków owsianych
olej do posmarowania formy i chleba
otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm), wyrównać wierzch, posmarować olejem, posypać pestkami słonecznika, przykryć i odstawić do wyrastania (ok 2-3 godzin w temperaturze pokojowej).
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 220stC, spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 170stC i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce do ostudzenia.
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka