Chleb Fendu. Majowa Piekarnia

Zdjęcie - Chleb Fendu. Majowa Piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Francuski chleb Fendu bardzo dobrze skojarzył mi się z majem. Jest lekki, delikatny i wspaniale pasuje do ‚miodu’ z mniszka lekarskiego. Praca z tym chlebem jest przyjemna i nieskomplikowana, a przepis prowadzi prosto do sukcesu. Swój bochenek oparłam na mące orkiszowej i żytniej bio. Popełniłam niestety błąd przy formowaniu, bo zostawiłam za mało odstępu w jego środku, przez co chleb tylko nieznacznie się otworzył. Ale upiekę ten chleb jeszcze nie raz i błąd naprawię.
Mój bochenek bardzo ładnie się upiekł i z wielką przyjemnością delektowałam się nim podczas tarasowego śniadania. Maj i fendu bardzo do siebie pasują!

Zdjęcie - Chleb Fendu. Majowa Piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb Fendu

oryginalny przepis – klik!

składniki na dwa małe bochenki lub jeden duży
ciasto powinno mieć temperaturę ok. 26 st. C

496 g białej mąki orkiszowej chlebowej bio
31 g mąki żytniej chlebowej bio
31 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej bio
339 g wody o temp. 21 st. C
138 g dojrzałego zakwasu 100% hydracji  – pszennego  lub żytniego
12 g soli
2,25 g drożdży instant

W misie miksera mieszaj mąki, wodę i zakwas na niskiej prędkości, aż do momentu połączenia- 1 minutę. Zostaw ciasto na 20 minut aby odpoczęło.
Dodaj sól i drożdże i kontynuuj mieszanie na niskiej lub średniej prędkości, aż ciasto osiągnie średni poziom rozwoju glutenu – powinno to zająć 3 – 4 minuty.
Przenieś ciasto do naoliwionego pojemnika – najlepiej niskiego, szerokiego, aby ciasto można było złożyć bez wyjmowania go z pojemnika.
Fermentuj je w temperaturze pokojowej (22 – 25 st. C) przez 1,5 godziny, złóż po 30 i 60 minutach.
Wyłóż ciasto na lekko posypany mąką blat. Podziel je na dwie części i uformuj kule. Posyp kule ciasta mąką, przykryj luźno folią spożywczą i zostaw na 15 minut.
Uformuj bochenki fendu i zamknij je w torbach foliowych przez 1-1,5 godziny.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia do 240 – 250 st. C. Odwróć wyrośnięte bochenki, przedziałkiem  do góry na  pergamin posypany semoliną. Przełóż je do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 230 st C. Piecz przez 10 minut za pomocą pary i kolejne 20 minut bez pary. Skórka powinna być głęboko brązowa. Aby uzyskać bardzo chrupiącą skórkę, wyłącz piekarnik i pozostaw bochenki na kolejne 5 minut z uchylonymi drzwiczkami. Schłódź na kratce. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie i pokrój.

Chleb Fendu na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i w ogrodzie

Przepisy z tych kategorii

Chleb Fendu

Chleb Fendu

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zaproszenie do majowej Piekarni

Zaproszenie do majowej Piekarn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bagietka francuska

Bagietka francuska

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bułeczki brioche

Bułeczki brioche

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Różane brioszki

Różane brioszki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Brioszki metodą tartine

Brioszki metodą tartine

Tosia Tosia
Smakowity chleb