Chleb drożdżowy z garnka

Pyszny, domowy chlebek. Piekę go regularnie dwa razy w tygodniu. Ma extra chrupiącą skórkę, a w środku jest mięciutki i dość wilgotny. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masełkiem.  Warto się skusić i wypróbować, bo chleb pieczony samodzielnie smakuje o niebo lepiej niż kupny.
Zdjęcie - Chleb drożdżowy z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (1 duży bochenek) :

750 g mąki pszennej lub 550 mąki pszennej + 200 g mąki pełnoziarnistej

1 płaska łyżka soli

25 g świeżych drożdży

1 płaska łyżka cukru

600 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania : W dużej misce lub garnku (4l) rozkruszam drożdże, dodaję cukier i ciepłą wodę, mieszam aż składniki się rozpuszczą. Dodaję mąkę z solą, powoli i delikatnie mieszam (ciasto jest dość zwarte). Garnek przykrywam folią spożywczą lub dużym talerzem, odstawiam ciasto na 2 ½ godziny do wyrośnięcia. Po dwóch godzinach wstawiam do piekarnika garnek żeliwny z pokrywką (śr. 20cm, poj. 4,2l), nastawiam na temperaturę 250 stopni. Po pół godziny kiedy ciasto kończy wyrastać, zdejmuje folię, łyżką odklejam ciasto od ścianek (ciasto opadnie, to normalne). Wyciągam nagrzany garnek (uwaga, jest bardzo gorący! trzeba uważać!), przekładam do niego ciasto, przykrywam pokrywką, wstawiam z powrotem do piekarnika. Piekę około 40 minut. Na ostatnie 2 minuty pieczenia zdejmuję pokrywkę. Po upieczeniu wyciągam chleb z garnka, studzę na kratce.

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka