Chili con carne

Zdjęcie - Chili con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chłodno dziś. Nawet nie przypuszczałam, że tak szybko zatęsknię za upałami:) Ale chłodniejsza pogoda ma też swoje dobre strony, w aspekcie kulinarnym również. Można bowiem przygotować coś pożywniejszego, rozgrzewającego, coś, co zaspokoi wilczy apetyt mięsożerców. Chilli con carne - jednogarnkowa potrawa rodem z kuchni meksykańskiej albo - jak podają różne źródła - amerykańskiej, a dokładniej z pogranicza teksańsko-meksykańskiego (stąd określenie kuchnia Tex-Mex). Głównymi składnikami dania są różnego rodzaju papryka oraz mielone lub siekane mięso wołowe, pomidory, kukurydza, fasola oraz przyprawy (kumin, papryka, oregano). Moje chili con carne zrobiłam z wołowiny pokrojonej w kostkę i podałam z bagietką, ale żeby było całkiem po meksykańsku, można podać je z nachos albo tortillą. Odrywa się wtedy kawałki placka, nabierając nimi sos. Myślę, że taki sposób jedzenia sprawi, że danie będzie smakowało jeszcze lepiej;)
Składniki:

500g mięsa wołowego

1 duża cebula

1 puszka pomidorów krojonych (w sezonie 2-3 mięsiste pomidory obrane ze skórki)

1 marchew (opcjonalnie)

1 papryczka chili

1 czerwona papryka

1 puszka czerwonej fasoli

3 łyżki kukurydzy z puszki

2 ząbki czosnku

po łyżeczce kuminu, oregano, czerwonej papryki (może być wędzona),

szczypta cayenne

oliwa do smażenia

Mięso pokroić w niedużą kostkę. Cebulę i paprykę również pokroić w kostkę. Marchew (jeśli dodajemy) pokroić w talarki. Czosnek i chili posiekać. Mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie, przełożyć do szybkowara. Na tej samej patelni zrumienić cebulę i czosnek, wlać pomidory, dodać paprykę i marchew, zagotować. Wszystko przełożyć do szybkowara, podlać ok pół szklanki wody lub bulionu, zamknąć pokrywkę i dusić ok 20 minut (od momentu utworzenia odpowiedniego ciśnienia i zablokowania pokrywki). Po ugotowaniu poczekać aż para zejdzie i można będzie otworzyć szybkowar. Do mięsa dodać fasolę, kukurydzę, posolić i doprawić do smaku. Gotować kilka minut razem, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem można posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą. Chili con carne podawać z ryżem, tortillą. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Czebureki z mięsem

Czebureki z mięsem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Dietetyczne klopsiki z indyka

Dietetyczne klopsiki z indyka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z mięsem mielonym
2

Pierogi z mięsem mielonym

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kotlety mielone z cukinią - bez  smażenia
1

Kotlety mielone z cukinią - be…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Polędwiczki wieprzowe z warzywami z woka

Polędwiczki wieprzowe z warzyw…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Udka pieczone po amerykańsku
1

Udka pieczone po amerykańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Miodowo-pomarańczowe skrzydełka

Miodowo-pomarańczowe skrzydełk…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Pieczeń wieprzowa z porem i dynią

Pieczeń wieprzowa z porem i dy…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Pulpety po myśliwsku
1

Pulpety po myśliwsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Drożdżowe paszteciki z mięsem
2

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Cepeliny ze skwarkami Babci Jadzi
2

Cepeliny ze skwarkami Babci Ja…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Żeberka pieczone w kapuście kiszonej
2

Żeberka pieczone w kapuście ki…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady