Chili con carne

Zdjęcie - Chili con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chłodno dziś. Nawet nie przypuszczałam, że tak szybko zatęsknię za upałami:) Ale chłodniejsza pogoda ma też swoje dobre strony, w aspekcie kulinarnym również. Można bowiem przygotować coś pożywniejszego, rozgrzewającego, coś, co zaspokoi wilczy apetyt mięsożerców. Chilli con carne - jednogarnkowa potrawa rodem z kuchni meksykańskiej albo - jak podają różne źródła - amerykańskiej, a dokładniej z pogranicza teksańsko-meksykańskiego (stąd określenie kuchnia Tex-Mex). Głównymi składnikami dania są różnego rodzaju papryka oraz mielone lub siekane mięso wołowe, pomidory, kukurydza, fasola oraz przyprawy (kumin, papryka, oregano). Moje chili con carne zrobiłam z wołowiny pokrojonej w kostkę i podałam z bagietką, ale żeby było całkiem po meksykańsku, można podać je z nachos albo tortillą. Odrywa się wtedy kawałki placka, nabierając nimi sos. Myślę, że taki sposób jedzenia sprawi, że danie będzie smakowało jeszcze lepiej;)
Składniki:

500g mięsa wołowego

1 duża cebula

1 puszka pomidorów krojonych (w sezonie 2-3 mięsiste pomidory obrane ze skórki)

1 marchew (opcjonalnie)

1 papryczka chili

1 czerwona papryka

1 puszka czerwonej fasoli

3 łyżki kukurydzy z puszki

2 ząbki czosnku

po łyżeczce kuminu, oregano, czerwonej papryki (może być wędzona),

szczypta cayenne

oliwa do smażenia

Mięso pokroić w niedużą kostkę. Cebulę i paprykę również pokroić w kostkę. Marchew (jeśli dodajemy) pokroić w talarki. Czosnek i chili posiekać. Mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie, przełożyć do szybkowara. Na tej samej patelni zrumienić cebulę i czosnek, wlać pomidory, dodać paprykę i marchew, zagotować. Wszystko przełożyć do szybkowara, podlać ok pół szklanki wody lub bulionu, zamknąć pokrywkę i dusić ok 20 minut (od momentu utworzenia odpowiedniego ciśnienia i zablokowania pokrywki). Po ugotowaniu poczekać aż para zejdzie i można będzie otworzyć szybkowar. Do mięsa dodać fasolę, kukurydzę, posolić i doprawić do smaku. Gotować kilka minut razem, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem można posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą. Chili con carne podawać z ryżem, tortillą. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

Huevos rancheros, czyli jajka…

food² food²
Food Square

Tacos z krewetkami w tempurze

Tacos z krewetkami w tempurze

food² food²
Food Square

Naleśniki po meksykańsku zapiekane
5

Naleśniki po meksykańsku zapie…

Beti Beti
kruche babeczki

Chili con carne (z indykiem)
1

Chili con carne (z indykiem)

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Quesadilla
1

Quesadilla

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chili con carne
2

Chili con carne

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Tortille meksykańskie z kurczakiem
1

Tortille meksykańskie z kurcza…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszone pomidory
2

Kiszone pomidory

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Relish z pomidorków koktajlowych

Relish z pomidorków koktajlowy…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Omlet Caprese
1

Omlet Caprese

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Klopsiki w pomidorach, masło czosnkowe i liście groszku. Kanapka na wrzesień

Klopsiki w pomidorach, masło c…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami