Chała z migdałami i mlekiem kokosowym. Jeden przepis,cztery chałki.Na Orzechowy Tydzień

Zdjęcie - Chała z migdałami i mlekiem kokosowym. Jeden przepis,cztery chałki.Na Orzechowy Tydzień - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chała oznacza po hebrajsku ofiarę.
Jest to żydowski słodki biały chleb.
Chały plecione czasami z 12 kawałków ciasta,pojawiły się w średniowieczu wśród Żydów środkowoeuropejskich.
Chałka stanowi ważny element szabasu.
Na początek szabasu błogosławi się ją,następnie łamie na kawałki,macza w soli i podaje uczestnikom wieczerzy.
Na Śląsku zwana jest plecionką lub struclą.
A na Podhalu kukiełką.
Ulubione słodkie pieczywo wielu z nas.

Zdjęcie - Chała z migdałami i mlekiem kokosowym. Jeden przepis,cztery chałki.Na Orzechowy Tydzień - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zachciało nam się z Alą chałki.
Ala znalazła przepis na blogu ~ e l r a ~
Potem zaprosiłyśmy do wspólnego pieczenia Madzię i Anitkę.
Razem przeszłyśmy przez kilka pułapek podczas pieczenia tej chałki.
Wymieniłyśmy wiele maili, opisując jakie każda z nas miała z tą chałką ,przygody’.
Najpierw mąki.W Polsce są zupełnie inne niż w USA.
Mają mniej glutenu.
Użyłam połowę mąki 550 i połowę krupczatki.
Potem ilość masła.W przepisie jest go za dużo.
Ciasto wychodzi bardzo tłuste i z trudem daje się formować.
Teraz już wiem,że dałabym go tylko 100 g.
Poza tym smak chałki jest wyjątkowy.
Ciasto po upieczeniu pachnące,puszyste i bardzo smaczne.
Alu,Madziu i Anitko, dziękuję za wspólne pieczenie i niezapomniane emocje.

Zdjęcie - Chała z migdałami i mlekiem kokosowym. Jeden przepis,cztery chałki.Na Orzechowy Tydzień - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chała z migdałami i mlekiem kokosowym
cytuję za Autorką

Przepis zaadaptowany z Jamie @ Life Feast 78 g drobno zmielonych migdałów blanszowanych (użyłam mąkę migdałową)
650 gram mąki chlebowej 100 g cukru 2 łyżeczki soli morskiej 15 g drożdży instant
250 ml mleka kokosowego 4 duże żółtka
226 g masła, pociętego na 10 kawałków składniki dodatkowe:
1 łyżeczka nasion sezamu, do posypania
garść płatków migdałowych, do posypania
1 żółtko + 1 łyżeczka mleka wymieszane ze sobą do posmarowania ciasta

Do miski miksera wsypać mąkę z blanszowanych migdałów, mąkę chlebową, cukier, sól morską, i drożdże . Mieszać drewnianą łyżką. W małej misce wymieszać mleko kokosowe i żółtka jaj. Wlać mieszaninę do miski miksera, dodać 5 kostek masła. Zagnieść na najniższym ustawieniu miksera przez 3 minuty.Zwiększyć prędkość na średnią i ugniatać przez 5 minut. Dodać pozostałe masło po kawałku . Nadal ugniatać przez kolejne 10 minut lub do momentu,kiedy ciasto jest miękkie, elastyczne i bardzo gładkie. Zebrać ciasto na okrągły kształt, należy go umieścić w lekko naoliwionej misce. Przykryć miskę folią, pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 do 3 godzin, aż podwoi objętość. Umieść kawałek pergaminu na blasze do pieczenia. Wyłożyć ciasto na czysty blat. Lekko przebić ciasto ręką dla odgazowania. Ciasto podzielić na 3 równe części. Uformować każdą porcję w długie pasma, a następnie zapleść je. Delikatnie unieść zaplecione ciasto, zrobić cewkę tworząc okrągłą chałę ( zobacz wideo ). Ostrożnie przenieść chałę na blachę. Przykryć ją dużym ręcznikiem kuchennym. Zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę lub kiedy podwoi objętość.Posmarować ciasto jajkiem.Posypać sezamem i płatkami migdałowymi.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Piec w środku piekarnika 35 do 45 minut, aż ładnie się zrumieni. Przenieść na stojak żeby całkowicie ostygła przed podaniem. Zdjęcie - Chała z migdałami i mlekiem kokosowym. Jeden przepis,cztery chałki.Na Orzechowy Tydzień - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chałę piekłyśmy w ramach Orzechowego Tygodnia Zdjęcie - Chała z migdałami i mlekiem kokosowym. Jeden przepis,cztery chałki.Na Orzechowy Tydzień - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziękuję za wyróżnienia ,jakie otrzymałam od Mai, Doroty z Kuchni pełnej magii i bloga Krok do szczęścia .

Zdjęcie - Chała z migdałami i mlekiem kokosowym. Jeden przepis,cztery chałki.Na Orzechowy Tydzień - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To niezwykle miłe.
Nie potrafię jednak wyróżnić kolejnych 11 blogów,ponieważ lubię i przeglądam o wiele więcej…
Wszystkie,z którymi jestem ,zaprzyjaźniona’ zasługują na uwagę i z przyjemnością do nich zaglądam.
To najlepszy sposób na poznanie się.
O mnie z kolei można dowiedzieć się bardzo wiele czytając moje posty.
Wszystko jest między słowami…

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chrupki chlebek skandynawski
1

Chrupki chlebek skandynawski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Lion
1

Ciasto Lion

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto kostka kawowa

Ciasto kostka kawowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krakersik z kremem budyniowym
1

Krakersik z kremem budyniowym

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z buraków i zielonego groszku
1

Sałatka z buraków i zielonego…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni