Cebula, wino i sery. Z piekarnika. Sezonowo od A do M

Zdjęcie - Cebula, wino i sery. Z piekarnika. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak sobota, to wiadomo, że jadę na targ.
W ten poranek było biało od szronu, a na aucie wartswa nieprzyjemnego nalotu.
Nie cierpię skrobania!
Ale wszystko wynagradzało cudowne słońce.
Przede mną było nasze sezonowe gotowanie od A do M.
I spotkanie z Koleżanką na targowych zakupach.
Obie lubimy świeże jędrne warzywa i zawsze kupujemy ich o wiele za dużo…
Nie jesteśmy w stanie oprzeć się ich cudownej mocy przyciągania.
Zatracamy się więc w bazarowej ofercie.
I właśnie zobaczyłam Ją!
Kulę. Ogromną, pięknie złocistą, jędrną…
Pani powiedziała , że to jabłkowa, hiszpańska.
Cebula!
W smaku lekko słodka, chrupiąca, delikatna.
Pyszna na surowo i do francuskiej zupy.
Wystarczy na dobre dwa dania, moja ważyła dokładnie 1047 g!
Pysznie ją zapiekłam.

Zdjęcie - Cebula, wino i sery. Z piekarnika. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cebula pieczona pod winnym beszamelem i dwoma serami

500 g cebuli jabłkowej (lub żółtej)
sól i młotkowany pieprz
100 ml oliwy

beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml białego wina
50 ml śmietanki kremowej
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz

100 g parmezanu
100 g francuskiego Bleu d’ Auvergne (lub innego sera z niebieską pleśnią)
łyżeczka Espelette ( lub innej ostrej papryki)
świeża kozieradka

Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, a jabłkową na ósemki.
Układamy w formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do miękkości – około godziny.
W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy makę i mieszamy trzepaczką na jednolitą masę.
Gotujemy 2 minuty cały czas mieszając.
Dodajemy śmietankę i wino. Mieszamy i gotujemy 5 minut lub do czasu, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy gałkę, sól i pieprz. Mieszamy.
Beszamelem polewamy upieczoną cebulę. Posypujemy startym parmezanem i pokruszonym serem z pleśnią.
Na wierzch sypiemy Espelette.
Zapiekamy 5 minut.

Tak zapieczona cebula cudownie smakuje z bagietką i białym winem.
Podawałam ją też z rybą.
Yummmy…

Zdjęcie - Cebula, wino i sery. Z piekarnika. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wytrawny sernik na zimno
1

Wytrawny sernik na zimno

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Ślimaczki z oliwkami, kaparami i serem
15

Ślimaczki z oliwkami, kaparami…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Lekki dip z rzodkiewką
5

Lekki dip z rzodkiewką

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Croquetas
1

Croquetas

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pasta z pieczonych warzyw
1

Pasta z pieczonych warzyw

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chrupkie pieczywo ze szpinakiem

Chrupkie pieczywo ze szpinakie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Delikatny makaron z sosem serowym
18

Delikatny makaron z sosem sero…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kawowy sernik nowojorski
4

Kawowy sernik nowojorski

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ziemniaki po grecku
2

Ziemniaki po grecku

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem
1

Kruche ciasto z brzoskwiniami…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta