Bułki pszenno-orkiszowe

Przepyszne bułeczki! Z dużą ilością chrupiących ziarenek na wierzchu. Częściowo ze zdrowszej mąki orkiszowej. Weszły na stałe do naszego domowego menu :). Przepis znaleziony w Pracowni Wypieków.
Zdjęcie - Bułki pszenno-orkiszowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (10 sztuk) :
250 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej jasnej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody

Dodatkowo :
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
ziarna do posypania : słonecznik, siemię lniane, mak

Sposób przygotowania : Drożdże wkruszam do miseczki, dodaję 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam na 10 minut. Do miski przesiewam oba rodzaje mąki, dodaję sól, miód, masło, gotowy zaczyn i wodę. Przez kilka minut wyrabiam ciasto aż będzie gładkie. Pozostawiam je w misce przykryte ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie przekładam je na blat, wyrabiam przez chwilę i dzielę na 10 równych części. Z każdej formuję kulkę i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W kubeczku roztrzepuję jajko z mlekiem i smaruję nim wyrośnięte bułeczki, następnie posypuje ziarnami. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.

Przepisy z tych kategorii

Szybkie bułki pszenne
1

Szybkie bułki pszenne

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni

Chleb śródziemnomorski owsiano…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb