Bułki na zakwasie i coś do bułek. Lipcowa Piekarnia

Zdjęcie - Bułki na zakwasie i coś do bułek. Lipcowa Piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lato mnie napędza i mam ochotę na rzeczy, których kiedy indziej nie chciałabym robić.
Taki letni kop bardzo mi odpowiada i wyciskam ten wyjątkowy czas jak cytrynę.
Upał mi nie doskwiera, bo przecież są nań sposoby.
A dzięki niemu, u mnie, kilometr od jednej z największych ulic Warszawy, wieczorami koncertują koniki polne!
Siadam w tarasowym fotelu i słyszę całą skrzydlatą orkiestrę.
Podziwiam letnie stragany i ich sezonową obfitość.
Staram się wykorzystać je do ostatniego ziarenka groszku.
Bawię się latem w życiu i w kuchni.
Z wyjątkową przyjemnością upiekłam lipcowe bułki, bo lato sprzyja wypiekom na zakwasie.
Zmieniłam recepturę dodając inne mąki i zrezygnowałam z dodatku czosnku.
Bardzo mi się te bułki udały i przypisuję ten fakt upalnej pogodzie.
Niech ten stan dalej trwa!

Zdjęcie - Bułki na zakwasie i coś do bułek. Lipcowa Piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułki na zakwasie
inspiracja przepisem na bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem – klik!

Zaczyn
20 g zakwasu żytniego
90 g mąki pszennej chlebowej
55 g letniej wody
Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodajemy wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosypujemy przesianą makę, następnie dokładnie mieszamy. Odstawiamy w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C.

Ciasto
cały zaczyn
315 g mąki graham typ 1850
45 g mąki z płaskurki
240 g wody o temp 24 – 25 °C
25 g oliwy
8 g świeżych drożdży
10 g soli
1 łyżka miodu rzepakowego

oliwa w spray’u do spryskania bułek

W połowie wody rozpuszczamy sól, a w drugiej połowie drożdże. Do miski przesiewamy makę graham, dodajemy mąkę z płaskurki oraz miód i dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy je do ich dokładnego połączenia się. Wyrabiamy ciasto około 10 minut.
Na blacie formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do natłuszczonej miski. Odstawiamy do przefermentowania pod przykryciem na 2 godziny w temperaturze ok. 25 °C. W połowie tego czasu, czyli po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski, rozciągamy je i składamy, następnie umieszczamy z powrotem w misce, w której dalej będzie wyrastać.
Po zakończeniu pierwszego wyrastania wykładamy ciasto na blat. Dzielimy je na 10 równych części. Zostawiamy je na 10 minut, aby odpoczęło pod przykryciem. Z każdej części formujemy okrągłą bułkę, którą umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką, zachowując stosowne odstępy, gdyż bułki będą jeszcze wyrastały. Urosną też w trakcie pieczenia.
Odstawiamy bułki do końcowego wyrastania w temperaturze ok. 25 °C (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na około 1 – 1,5 godziny do podwojenia się objętości bułek.
Nagrzewamy piekarnik do 250 °C. Przed włączeniem piekarnika wstawiamy do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmujemy pojemnik z wodą, zmniejszamy temperaturę do 235 °C, spryskujemy bułki oliwą i wstawiamy blachę do piekarnika. Pieczemy w tej temperaturze 15 – 20 minut.
Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Zdjęcie - Bułki na zakwasie i coś do bułek. Lipcowa Piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co podałam do bułek?

Miód rzepakowy z płatkami polnych chabrów i róż

Po płatki udajemy się na wiejskie bezdroża!
200g kremowego miodu rzepakowego
garść płatków chabrów i róż

Jeżeli mamy miód rzepakowy z tego roku, jest płynny i dodajemy do niego płatki kwiatów. Delikatnie mieszamy je z miodem i przekładamy do słoika, szczelnie zamykamy i zostawiamy na kilka dni aby nabrał kwiatowych aromatów.
Jeżeli miód jest stały, przekładamy go do rondelka i podgrzewamy do temperatury 30 st. C. Studzimy i postępujemy jak z miodem świeżym.
Fantastycznie smakuje ze świeżutkimi bułkami!

Masło z chili i kolendrą

100g dobrego masła w tempetarurze pokojowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka listków kolendry
1/2 czerwonego chili bez pestek
1/2 łyżeczki soku z limonki

Masło przekładamy do miseczki.
Chili i liście kolendry drobno siekamy. Dodajemy do masła razem z solą i sokiem limonkowym.
Wszystkie składniki mieszamy,zamykamy w pojemniku i przechowujemy w lodówce.
Rozsmarowane na świeżej bułce z plastrami dojrzałego pomidora smakuje bardzo letnio!

Dziękuję Reni z bloga Codziennik kuchenny za wybór przepisu.
Kto upiekł lipcowe bułki…

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb