Bułki na jogurcie

Pyszne, mięciutkie i delikatne bułeczki. Ja zrobiłam ich wersję wytrawną używając zwykłego jogurtu, ale można też zrobić bardziej na słodko z jogurtem smakowym. Przepis pochodzi z forum Cincin.

Zdjęcie - Bułki na jogurcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na około 12 bułek:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1½ łyżeczki soli
  • 7g drożdży instant
  • 200g jogurtu (ja dałam zwykły, typu greckiego)
  • 120 g mleka
  • 1 jajko (do ciasta, można trochę zostawić do posmarowania)
  • 60 g masła

Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera). Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (u mnie ciasto rosło opornie, więc zostawiłam je na 1,5 godziny). Następnie ciasto wyłożyć na blat, w razie potrzeby delikatnie podsypać i uformować z niego wałek. Podzielić go na około 12 kawałków, z których należy uformować bułki. Następnie obtoczyć w oleju i ułożyć dość blisko bułeczka przy bułeczce, w tortownicy - również wysmarowanej olejem (ja użyłam formy 24 x 24cm i keksówki). Tortownicę nakryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypać ziarnem sezamu.

Piec w temperaturze 200 ºC, przez około 20-25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Bułki na jogurcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułki na jogurcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki na maślance

Bułeczki na maślance

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Chleb pszenno-orkiszowo-żytni  z siemieniem lnianym
2

Chleb pszenno-orkiszowo-żytni…

figmara figmara
figowe smaki

Bułki z płatkami owsianymi

Bułki z płatkami owsianymi

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pszenny chleb powszedni

Pszenny chleb powszedni

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb tostowy

Chleb tostowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Tosia Tosia
Smakowity chleb