Bułki do hamburgerów

Świeżo upieczona bułka sprawia, że domowy hamburger smakuje jeszcze lepiej. Przy okazji unikamy całej listy stabilizatorów, emulgatorów, substancji spulchniających i konserwujących :) Jak ma być domowo i zdrowo to niech tak będzie :) Z podanych proporcji wychodzi 6 bułek.
Zdjęcie - Bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na zaczyn : 20 g świeżych drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 1 łyżka cukru, 
Pozostałe składniki : 500 g mąki (250 g mąki pszennej + 250 g mąki pełnoziarnistej), 1 ½ łyżki cukru, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soli, 200 ml ciepłego mleka, 50 g masła
Dodatkowo : mleko, sezam
Sposób wykonania : Zaczynam od przygotowania zaczynu – drożdże wkruszam do miski, dodaje cukier i ciepłe mleko, mieszam aż składniki się połączą. Odstawiam na 10-15 minut. Masło rozpuszczam w rondelku, odstawiam do przestygnięcia. Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję cukier, miód, sól, masło, ciepłe mleko i gotowy rozczyn, delikatnie mieszam łyżką aż ciasto zacznie zbijać się w kulę, wówczas przekładam je na blat i wyrabiam przez około 7 minut (ciasto na początku jest dość lepkie, ale w miarę wyrabiania szybko zaczyna samo odchodzić od rąk). Wyrobione ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką, odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat, ponownie krótko wyrabiam i dziele na 6 równych części. Z każdej formuje kulkę, lekko spłaszczam i układam na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam bułeczki i pozostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie smaruję każdą bułkę mlekiem i posypuję sezamem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut (do zarumienienia). Wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka