Bułeczki piknikowe

Bułeczki piknikowe

Zdjęcie - Bułeczki piknikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Maj sprzyja piknikom i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Przygotowując się do grillowania w plenerze, czy po prostu wyprawy z kocem i jedzeniem nad jezioro, warto przemyśleć menu. Nie wszystkie potrawy nadają się do przewożenia i trzymania ich na słońcu. Chyba najpopularniejsze mimo wszystko są w tym temacie kanapki, które moim zdaniem wcale nie muszą być nudne!

Alternatywą dla kanapek, które w trakcie podróży mogą zostać uszkodzone są bułeczki piknikowe. To zwykłe pszenne bułeczki, które piekę z farszem w środku. Dzięki temu przedłuża to ich świeżość, farsz sprawia, że nie wysychają i przede wszystkim są pyszne w smaku.

Wybór nadzienia jest naprawdę dowolny, można z wypełnieniem bułeczek eksperymentować w sezonie piknikowym do woli. Na pierwszy w tym roku piknik przygotowałam bułeczki z nadzieniem z pesto z suszonych pomidorów, tartej cukinii, oliwek i papryki.

Zdjęcie - Bułeczki piknikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki piknikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki piknikowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut Czas pieczenia: 15 minut Całkowity czas: 2 godziny

Porcje: 6

Składniki
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 190 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oliwy
  • Wierzch:
  • jajko + łyżeczka mleka
  • zioła prowansalskie
  • Farsz:
  • 4-5 łyżek pesto z suszonych pomidorów
  • 1/3 cukinii
  • 6 oliwek
  • 1/4 papryki
  • sól, pieprz

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami: drożdżami, solą i cukrem. Powoli wlewając letnią wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. W międzyczasie wlewamy też cienką strużką oliwę. Po 8 minutach wyrabiania, przekładamy ciasto do misy i przykrywamy ją folią spożywczą lub ściereczką. Misę stawiamy w ciepłym miejscu.
  2. Pesto z suszonych pomidorów mieszamy ze świeżo startą na tarce o drobnych oczkach cukinią, kawałkami papryki i posiekanymi w plasterki oliwkami. Całość mieszamy.
  3. Po godzinie wykładamy ciasto na blat i formujemy wałek, który dzielimy na 6 części. Każdą część ciasta wałkujemy na okrągły placuszek lub rozpłaszczamy dłonią. Na środku przyszłej bułeczki wykładamy łyżkę przygotowanego wcześniej farszu. Boki ciasta zginamy do środka, tworząc w ten sposób bułeczki przypominające knedle. Czynność powtarzamy.
  4. Uformowane bułeczki wykładamy na blaszce, przykrywamy ją ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
  5. Rozbełtane jajko mieszamy z łyżeczką mleka. Smarujemy wierzch bułeczek jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy bułeczki i pieczemy przez ok. 15 minut.

3.1.09

Kategorie przepisów