Bułeczki grahamki na zakwasie


Zdjęcie - Bułeczki grahamki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułeczki grahamki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dołączyłam do akcji "Wypiekanie na śniadanie", organizowanej na fb. Tym razem zadanie polegało na upieczeniu grahamek. Znacie pewnie te pełnoziarniste bułeczki, są dostępne w każdej piekarni. Ale, ale... Czy ich smak wciąż jest taki jak przed laty? Te lekkie jak puch bułki, sprzedawane pod nazwą grahamki, wcale nie smakują tak, jak prawdziwe. Tradycyjne grahamki są bardzo charakterystyczne - ciężkie, z chropowatą skórką, o lekko orzechowym posmaku, ale jednak mięciutkie i świeże nawet na drugi dzień. Postawiłam sobie poprzeczkę nieco wyżej i upiekłam grahamki na zakwasie. To jest smak!

Składniki:
100g zakwasu pszennego, dokarmionego dzień wcześniej
1 szklanka letniej wody
300g mąki pełnoziarnistej graham typ 1850 Młynomag
150g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młynomag
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka ciemnego miodu (u mnie gryczany)
1 łyżka oleju
3g świeżych drożdży (kulka wielkości ziarenka groszku)
opcjonalnie: jajko, płatki owsiane do posypania

Miód i drożdże rozpuścić w wodzie, dodać zakwas, mąkę graham, wymieszać i odstawić przykryte folią na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto podrośnie, będzie aktywnie bąbelkować.
Następnie dodać mąkę chlebową, sól, olej i wymieszać, wyrabiać przez 5 minut. Ciasto będzie miękkie, może delikatnie kleić się do rąk. Uformować kulę, oprószyć mąką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na ok 2h).
Wyrośnięte ciasto lekko odgazować, podzielić na 10 części, uformować bułeczki, ułożyć je na blasze w sporych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 50 minut. Dodatkowo można posmarować bułeczki jajkiem i posypać płatkami owsianymi (ja posypałam płatkami bez smarowania jajkiem i płatki nie przykleiły się dobrze).
Piekarnik rozgrzać do 200stC z termoobiegiem (lub 220stC góra+dół), wstawić bułeczki, piec przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 190stC i piec jeszcze 15 minut, aż będą ładnie zarumienione.
Upieczone grahamki ostudzić na kratce.
Smacznego!
Zdjęcie - Bułeczki grahamki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Razem ze mną grahamki piekli:
Bożena Moje domowe kucharzenie
Paweł Chleby.info

Przepisy z tych kategorii

Szybkie bułki pszenne
1

Szybkie bułki pszenne

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni

Chleb śródziemnomorski owsiano…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb