Bułeczki czosnkowo-ziołowe

Z wierzchu chrupiące, w środku delikatne i mięciutkie, niezwykle aromatyczne. Doskonałe do zajadania samodzielnie lub jako dodatek np. do dań z grilla. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej „Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, której sponsorem jest ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Zdjęcie - Bułeczki czosnkowo-ziołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smakowita pajda zaskoczyła mnie cudownym aromatem, który nadaje przyrządzanym z jej udziałem potrawom!
Składniki (6 sztuk) : 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml ciepłego mleka, 2 łyżki masła, 375 g mąki pszennej + trochę do podsypania, 1 ½ łyżeczki soli
Dodatkowo : 30 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej pietruszki, szczypta soli jajko do wysmarowania bułeczek

Sposób przygotowania : Najpierw przygotowuję rozczyn – do miski wkruszam drożdże, dodaję cukier i ciepłe mleko, mieszam aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiam na 10-15 minut. Masło rozpuszczam i odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Do większej miski wsypuję mąkę i sól, mieszam, dodaję masło oraz gotowy rozczyn, delikatnie mieszam łyżką aż ciasto zacznie się zbijać w kulę, wówczas przekładam je na lekko podsypany mąką blat i wyrabiam około 10 minut (w razie potrzeby podsypuję ciasto mąką, ale nie za dużo, bo będzie suche i twarde!). Gotowe ciasto wkładam do miski, zakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat, ponownie zagniatam przez chwilę, następnie dziele na 6 równych części, z każdej formuję bułeczkę. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej bułeczki, przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. W małej misce umieszczam Smakowita Pajdę, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżkę posiekanej pietruszki i szczyptę soli, łączę wszystkie składniki za pomocą łyżki lub widelca. Wyrośnięte bułeczki delikatnie nacinam od góry (nacięcie nie ma być duże), wkładam w nie przygotowane smarowidło z czosnkiem i pietruszką. Dodatkowo bułeczki smaruje roztrzepanym jajkiem. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut (aż ładnie się zarumienią).

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowe precle z jogurtem i makiem
1

Orkiszowe precle z jogurtem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Babeczki Bananoffee

Babeczki Bananoffee

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto jogurtowe z rabarbarem
2

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wegańskie ciasto z marakują

Wegańskie ciasto z marakują

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Muffinki z czekoladą
1

Muffinki z czekoladą

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Orkiszowe precle z jogurtem i makiem
1

Orkiszowe precle z jogurtem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Muffinki waniliowe
1

Muffinki waniliowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Mleczne drożdżówki
3

Mleczne drożdżówki

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Muffiny jajeczne z łososiem i szpinakiem

Muffiny jajeczne z łososiem i…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Drożdżówki dyniowe z marmoladą
2

Drożdżówki dyniowe z marmoladą

aronia aronia
Wiem co jem