Bułeczki czosnkowo-ziołowe

Z wierzchu chrupiące, w środku delikatne i mięciutkie, niezwykle aromatyczne. Doskonałe do zajadania samodzielnie lub jako dodatek np. do dań z grilla. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej „Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, której sponsorem jest ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Zdjęcie - Bułeczki czosnkowo-ziołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smakowita pajda zaskoczyła mnie cudownym aromatem, który nadaje przyrządzanym z jej udziałem potrawom!
Składniki (6 sztuk) : 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml ciepłego mleka, 2 łyżki masła, 375 g mąki pszennej + trochę do podsypania, 1 ½ łyżeczki soli
Dodatkowo : 30 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej pietruszki, szczypta soli jajko do wysmarowania bułeczek

Sposób przygotowania : Najpierw przygotowuję rozczyn – do miski wkruszam drożdże, dodaję cukier i ciepłe mleko, mieszam aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiam na 10-15 minut. Masło rozpuszczam i odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Do większej miski wsypuję mąkę i sól, mieszam, dodaję masło oraz gotowy rozczyn, delikatnie mieszam łyżką aż ciasto zacznie się zbijać w kulę, wówczas przekładam je na lekko podsypany mąką blat i wyrabiam około 10 minut (w razie potrzeby podsypuję ciasto mąką, ale nie za dużo, bo będzie suche i twarde!). Gotowe ciasto wkładam do miski, zakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat, ponownie zagniatam przez chwilę, następnie dziele na 6 równych części, z każdej formuję bułeczkę. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej bułeczki, przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. W małej misce umieszczam Smakowita Pajdę, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżkę posiekanej pietruszki i szczyptę soli, łączę wszystkie składniki za pomocą łyżki lub widelca. Wyrośnięte bułeczki delikatnie nacinam od góry (nacięcie nie ma być duże), wkładam w nie przygotowane smarowidło z czosnkiem i pietruszką. Dodatkowo bułeczki smaruje roztrzepanym jajkiem. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut (aż ładnie się zarumienią).

Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

Pełnoziarniste paluchy czosnko…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Orkiszowe precle z jogurtem i makiem
1

Orkiszowe precle z jogurtem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit