Brzoskwiniowy dżem z migdałami

Krajowe brzoskwinie już powoli się kończą. Zdążyłam jeszcze kupić kilka kilogramów i zrobić przepyszny dżem - z migdałami i dodatkiem koniaku. Wypróbowała także nową metodę smażenia - odcedziłam owoce, a syrop gotowałam do lekkiego zgęstnienia, następnie połączyłam z owocami - dżem wyszedł gęsty i z dużymi kawałkami owoców. Do gofrów, naleśników i puszystej chałki będzie w sam raz:)

Zdjęcie - Brzoskwiniowy dżem z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 kg brzoskwiń
0,5 kg cukru
100g migdałów
50ml koniaku (rumu lub amaretto)

Brzoskwinie umyć, na chwilę zanurzać we wrzącej wodzie, by zdjąć skórki. Pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, by puściły sok. Zagotować ciągle mieszając, pogotować ok 5 minut. Ostudzić, odcedzić owoce, a syrop zagotować ponownie, gotować aż zgęstnieje (ok 20-25 minut). Do gotującego się syropu dodać odcedzone owoce, obrane ze skórek migdały, zagotować, ciągle mieszając, wlać koniak. Wszytko razem gotować jeszcze ok 5 minut. Rozłożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odstawić do góry dnem na kilkanaście minut.
(z tej porcji wyszło mi 5 słoiczków 300ml)

Przepisy z tych kategorii

Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa

Francuskie śniadanie i konfitu…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Konfitura morelowa z likierem Malibu, niskosłodzona

Konfitura morelowa z likierem…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dżem morelowy z imbirem i szafranem
2

Dżem morelowy z imbirem i szaf…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Powidła morelowe

Powidła morelowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Dżem brzoskwiniowy z lawendą
1

Dżem brzoskwiniowy z lawendą

Tyna Tyna
In cooking we trust