Brzoskwiniowa salsa

Zdjęcie - Brzoskwiniowa salsa. Sezonowo od A do M. Me, my self and I! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię swoją odrębność.
Zanurzam się w nią i wtedy najlepiej rozumiem siebie i to co mnie otacza.
Intymność z samą sobą jest mi do tego niezbędna.
Codzienność atakuje mnie przekazem, że muszę być piękna, szczupła, muszę wszystko mieć, i zrobić sobie operację plastyczną – koniecznie powiększyć usta, żeby być lubianą…
A ja włączam swoj osobisty klawisz ‚delete’ i mnie nie ma.
Znam zasady dzisiejszego ‚być’, lubię nowe technologie, ale tak naprawdę nie przystosowałam się całkowicie do tego świata z powierzchownnymi sympatiami.
Codziennie atakują mnie negatywne przekazy .
Mam wrażenie, że dobre wiadomości tak naprawdę niewielu z nas obchodzą.
Ludzie nie mówią sobie ‚dzień dobry’ i nie uśmiechają się do siebie..
I nie rozumiem, dlaczego cały świat szuka pokemonów?
Może poszukajmy bliskości, zrozumienia siebie nawzajem, przekażmy sobie dobre emocje…
I słuchajmy siebie.

Zdjęcie - Brzoskwiniowa salsa. Sezonowo od A do M. Me, my self and I! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na sierpniowe brzoskwinie i morele namówiłam Konwaliową Magdę. Nie znalazłam jednak dostatecznie aromatycznych moreli, a brzoskwinie trafiły mi się wyjątkowo pachnące dojrzałym sierpniem.
Pysznie odnalazły się w salsie, ktorą naprawdę można pokochać, dodając ją do ulubionego dania lub wyjadając łyżką prosto ze słoiczka…

Salsa z brzoskwiń

ok. 700 g brzoskwiń obranych i bez pestek
180 g cukru pudru
150 g czerwonej papryki, pokrojonej
200 ml octu balsamicznego z porto ( lub octu jabłkowego)
1 czerwona cebula, posiekana
sok z 3 limonek
1 łyżeczka soli morskiej
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 papryka Habanero, posiekana
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Wszystkie składniki za wyjątkiem kolendry przekładamy do szerokiego rondla, doprowadzamy do wrzenia, zmniejeszamy grzanie i mieszamy drewnianą łyżką, gotując wolno ok. 5 – 10 minut minut. Przekładamy do naczynia i posypujemy kolendrą.
Uwaga! salsa jest dość ostra, dlatego należy samemu zdecydować o ilości papryki Habanero, jaką dodamy do sosu.
Salsę można zawekować w wyprażonych wcześniej słoiczkach, wstawiając je na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 100 st. C, i cieszyć się nią w dowolnym momencie.
Jest doskonałym dodatkiem do ryb, mięs, serów…
Ja podałam ją z pieczonymi w maśle pstrągami, które natrałam przed pieczeniem ziołową solą i nafaszerowałam ich środki miętą, czosnkiem i cytryną.

Przepisy z tych kategorii

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka ze szparagów i truskawek

Sałatka ze szparagów i truskaw…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasta z ciecierzycy i parmezanu

Pasta z ciecierzycy i parmezan…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Orientalne pulpety z piersi kaczej z sezamem

Orientalne pulpety z piersi ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa z warzywami i fasolą

Zupa z warzywami i fasolą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M

Karmelizowany rabarbar i puddi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Kurczak w sosie maślano-rozmarynowym
3

Kurczak w sosie maślano-rozmar…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zielona Misa Buddy. Co ma  Budda do miski?
1

Zielona Misa Buddy. Co ma Bud…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Napój izotoniczny na wodzie kokosowej z różową cytryną
2

Napój izotoniczny na wodzie ko…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Jogurtowy sos wiosenny
2

Jogurtowy sos wiosenny

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Irlandzki sos miętowy do jagnięciny
1

Irlandzki sos miętowy do jagni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
2

Wiosenna sałatka z czosnku nie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni