Bruschetta z pomidorami


Zdjęcie - Bruschetta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gnocchi już były i mam nadzieję, że pamiętacie jak poprawnie zamówić to danie we włoskiej restauracji?:) A dziś w menu kolejne włoskie słowo: bruschetta. Jedni mówią "bruszetta", inni wymawiają "bruszczetta". Ba, nawet kelnerzy w restauracjach nie zawsze wiedzą, jak nazwać to, co podają. Ale najwyższa pora, by nauczyć się prawidłowej wymowy tej nazwy. 'Brusketta' - tak jest o wiele lepiej:)
Co więc kryje się za tą nazwą? Otóż bruschetta jest to grzanka skropiona oliwą i podana z pomidorami. Nic bardziej prostszego, prawda? Do przygotowania bruschetty lepiej użyć jasnego pieczywa typu ciabatta lub bagietka w stylu rustykalnym (nie kupujcie bagietki z "waty", są zbyt miękkie). Świeże słodkie pomidory, esencjonalna oliwa i aromatyczne listki bazylii dopełniają całość i już w niecałe 10 minut mogę rozkoszować się smakiem wakacji we Włoszech.

Zdjęcie - Bruschetta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 2 porcje):
1 ciabatta ok 20cm
2 duże mięsiste pomidory
1 mała czerwona cebula
ząbek czosnku
oliwa
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
garść listków bazylii
łyżka startego parmezanu

Ciabattę pokroić w kromki o grubości 1,5cm. Kromki pieczywa ułożyć na grillowej patelni i zrumienić z obu stron. Zamiast na patelni można je również podpiec w piekarniku (ok 5 minut w temp. 220stC). Grzanki skropić oliwą.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić, usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Bazylię posiekać. Pomidory, czosnek, cebulę i bazylię wymieszać, doprawić do smaku.
Na grzanki wyłożyć pomidory, posypać serem. Dodatkowo można polać odrobiną oliwy.
Podawać od razu.
Smacznego!

Zdjęcie - Bruschetta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami #MyVictorinox

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!


Przepisy z tych kategorii

Pikantna zupa z pieczonych warzyw

Pikantna zupa z pieczonych war…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Muffiny jajeczne z wędzonym pstrągiem i pomidorami

Muffiny jajeczne z wędzonym ps…

food² food²
Food Square

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekane naleśniki bolognese
6

Zapiekane naleśniki bolognese

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
1

Fasolka szparagowa z mięsem mi…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pasta z fasoli i suszonych pomidorów z podpłomykami

Pasta z fasoli i suszonych pom…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Szparagi w cieście francuskim
1

Szparagi w cieście francuskim

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Mule z mango w mleku kokosowym

Mule z mango w mleku kokosowym

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Sałatka z sera gorgonzola, fig, szynki długo dojrzewającej, na sałacie i z dodatkiem włoskich orzechów

Sałatka z sera gorgonzola, fig…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami

Mini torciki dacquoise – beza…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sajgonki z groszkiem i krewetkami

Sajgonki z groszkiem i krewetk…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ostrygi zapiekane z borowikami i sosem rémoulade. Jak ugryźć ostrygę? I co do niej pić?

Ostrygi zapiekane z borowikami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami