Bruschetta z pomidorami


Zdjęcie - Bruschetta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gnocchi już były i mam nadzieję, że pamiętacie jak poprawnie zamówić to danie we włoskiej restauracji?:) A dziś w menu kolejne włoskie słowo: bruschetta. Jedni mówią "bruszetta", inni wymawiają "bruszczetta". Ba, nawet kelnerzy w restauracjach nie zawsze wiedzą, jak nazwać to, co podają. Ale najwyższa pora, by nauczyć się prawidłowej wymowy tej nazwy. 'Brusketta' - tak jest o wiele lepiej:)
Co więc kryje się za tą nazwą? Otóż bruschetta jest to grzanka skropiona oliwą i podana z pomidorami. Nic bardziej prostszego, prawda? Do przygotowania bruschetty lepiej użyć jasnego pieczywa typu ciabatta lub bagietka w stylu rustykalnym (nie kupujcie bagietki z "waty", są zbyt miękkie). Świeże słodkie pomidory, esencjonalna oliwa i aromatyczne listki bazylii dopełniają całość i już w niecałe 10 minut mogę rozkoszować się smakiem wakacji we Włoszech.

Zdjęcie - Bruschetta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 2 porcje):
1 ciabatta ok 20cm
2 duże mięsiste pomidory
1 mała czerwona cebula
ząbek czosnku
oliwa
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
garść listków bazylii
łyżka startego parmezanu

Ciabattę pokroić w kromki o grubości 1,5cm. Kromki pieczywa ułożyć na grillowej patelni i zrumienić z obu stron. Zamiast na patelni można je również podpiec w piekarniku (ok 5 minut w temp. 220stC). Grzanki skropić oliwą.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić, usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Bazylię posiekać. Pomidory, czosnek, cebulę i bazylię wymieszać, doprawić do smaku.
Na grzanki wyłożyć pomidory, posypać serem. Dodatkowo można polać odrobiną oliwy.
Podawać od razu.
Smacznego!

Zdjęcie - Bruschetta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami #MyVictorinox

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!


Przepisy z tych kategorii

Dip fasolowy z gorgonzolą
1

Dip fasolowy z gorgonzolą

Tyna Tyna
In cooking we trust

Rozgrzewająca kawa na styczniową słotę
2

Rozgrzewająca kawa na stycznio…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przyprawa gyros – domowa mieszanka przypraw
4

Przyprawa gyros – domowa miesz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Koktajl z bananami, gruszkami i mlekiem kokosowym
2

Koktajl z bananami, gruszkami…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Koktajl z jarmużem, kiwi i pomarańczą
1

Koktajl z jarmużem, kiwi i pom…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Marchewkowa sałatka z żurawiną, sosem tahini, pestkami i nasionami chia. Poniedziałkowy detoks
2

Marchewkowa sałatka z żurawiną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Dyniowa panna cotta
2

Dyniowa panna cotta

food² food²
Food Square

Jogurtowa panna cotta z galaretką i owocami
2

Jogurtowa panna cotta z galare…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami
2

Panna cotta z pieczonymi figam…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Foccacia z kaparami i pomidorkami
2

Foccacia z kaparami i pomidork…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Lasagna z dynią pod ziołową pierzynką

Lasagna z dynią pod ziołową pi…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Parmigiana z cukinii
2

Parmigiana z cukinii

Tyna Tyna
In cooking we trust