Bruschetta z pomidorami


Zdjęcie - Bruschetta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gnocchi już były i mam nadzieję, że pamiętacie jak poprawnie zamówić to danie we włoskiej restauracji?:) A dziś w menu kolejne włoskie słowo: bruschetta. Jedni mówią "bruszetta", inni wymawiają "bruszczetta". Ba, nawet kelnerzy w restauracjach nie zawsze wiedzą, jak nazwać to, co podają. Ale najwyższa pora, by nauczyć się prawidłowej wymowy tej nazwy. 'Brusketta' - tak jest o wiele lepiej:)
Co więc kryje się za tą nazwą? Otóż bruschetta jest to grzanka skropiona oliwą i podana z pomidorami. Nic bardziej prostszego, prawda? Do przygotowania bruschetty lepiej użyć jasnego pieczywa typu ciabatta lub bagietka w stylu rustykalnym (nie kupujcie bagietki z "waty", są zbyt miękkie). Świeże słodkie pomidory, esencjonalna oliwa i aromatyczne listki bazylii dopełniają całość i już w niecałe 10 minut mogę rozkoszować się smakiem wakacji we Włoszech.

Zdjęcie - Bruschetta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 2 porcje):
1 ciabatta ok 20cm
2 duże mięsiste pomidory
1 mała czerwona cebula
ząbek czosnku
oliwa
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
garść listków bazylii
łyżka startego parmezanu

Ciabattę pokroić w kromki o grubości 1,5cm. Kromki pieczywa ułożyć na grillowej patelni i zrumienić z obu stron. Zamiast na patelni można je również podpiec w piekarniku (ok 5 minut w temp. 220stC). Grzanki skropić oliwą.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić, usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Bazylię posiekać. Pomidory, czosnek, cebulę i bazylię wymieszać, doprawić do smaku.
Na grzanki wyłożyć pomidory, posypać serem. Dodatkowo można polać odrobiną oliwy.
Podawać od razu.
Smacznego!

Zdjęcie - Bruschetta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami #MyVictorinox

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!


Przepisy z tych kategorii

Focaccia z figami i serem pleśniowym

Focaccia z figami i serem pleś…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pappa al pomodoro. Toskańska zupa z  pomidorów i chleba
1

Pappa al pomodoro. Toskańska z…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Panna cotta  jogurtowa z marakują

Panna cotta jogurtowa z marak…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami

Ossobuco, pieczona gicz cielęc…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Spaghetti z pesto z pieczonej papryki, z karmelizowaną kukurydzą i fetą
1

Spaghetti z pesto z pieczonej…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Toskańska zupa pomidorowa
1

Toskańska zupa pomidorowa

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Przepisy z tych kategorii

Ciastko managera.... czyli włoski deser
1

Ciastko managera.... czyli wło…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Lemoniada chia fresca - naturalny izotonik - kuchniabazylii.pl
1

Lemoniada chia fresca - natura…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Pasta alla norma (siciliana)

Pasta alla norma (siciliana)

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Focaccia na zakwasie z botwinką i fetą

Focaccia na zakwasie z botwink…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Marchewkowa panna cotta
1

Marchewkowa panna cotta

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tiramisu w pucharkach (zimny deser)
3

Tiramisu w pucharkach (zimny d…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!