Bruschetta z pomidorami


Zdjęcie - Bruschetta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gnocchi już były i mam nadzieję, że pamiętacie jak poprawnie zamówić to danie we włoskiej restauracji?:) A dziś w menu kolejne włoskie słowo: bruschetta. Jedni mówią "bruszetta", inni wymawiają "bruszczetta". Ba, nawet kelnerzy w restauracjach nie zawsze wiedzą, jak nazwać to, co podają. Ale najwyższa pora, by nauczyć się prawidłowej wymowy tej nazwy. 'Brusketta' - tak jest o wiele lepiej:)
Co więc kryje się za tą nazwą? Otóż bruschetta jest to grzanka skropiona oliwą i podana z pomidorami. Nic bardziej prostszego, prawda? Do przygotowania bruschetty lepiej użyć jasnego pieczywa typu ciabatta lub bagietka w stylu rustykalnym (nie kupujcie bagietki z "waty", są zbyt miękkie). Świeże słodkie pomidory, esencjonalna oliwa i aromatyczne listki bazylii dopełniają całość i już w niecałe 10 minut mogę rozkoszować się smakiem wakacji we Włoszech.

Zdjęcie - Bruschetta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 2 porcje):
1 ciabatta ok 20cm
2 duże mięsiste pomidory
1 mała czerwona cebula
ząbek czosnku
oliwa
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
garść listków bazylii
łyżka startego parmezanu

Ciabattę pokroić w kromki o grubości 1,5cm. Kromki pieczywa ułożyć na grillowej patelni i zrumienić z obu stron. Zamiast na patelni można je również podpiec w piekarniku (ok 5 minut w temp. 220stC). Grzanki skropić oliwą.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić, usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Bazylię posiekać. Pomidory, czosnek, cebulę i bazylię wymieszać, doprawić do smaku.
Na grzanki wyłożyć pomidory, posypać serem. Dodatkowo można polać odrobiną oliwy.
Podawać od razu.
Smacznego!

Zdjęcie - Bruschetta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami #MyVictorinox

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!


Przepisy z tych kategorii

Włoska zupa z dorszem
1

Włoska zupa z dorszem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Crostata z włoską bezą
1

Crostata z włoską bezą

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Panna cotta

Panna cotta

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Flaki po bolońsku
1

Flaki po bolońsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki opiekane z mozzarellą…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Wege „gołąbki” z buraka liściowego

Wege „gołąbki” z buraka liścio…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kotlety schabowe pieczone w keczupie
2

Kotlety schabowe pieczone w ke…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tabbouleh – prosta letnia sałatka z bulgurem
2

Tabbouleh – prosta letnia sała…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Mafé
2

Mafé

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pomidory w śmietanie
1

Pomidory w śmietanie

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pomidorowa sałatka chlebowa  „Panzanella”
1

Pomidorowa sałatka chlebowa „…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty