Brukselka zapiekana z sosem Gruyère

Zdjęcie - Brukselka zapiekana z sosem Gruyère. Dla Niej i dla Niego. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy nastanie zimny czas, brukselka zadomawia się w Ich kuchni.
Po każdej wyprawie na bazarek pojawia się nowa kolba z małymi kapustkami.
Wystarcza od bazarku do bazarku. Ona ma zawsze nowy pomysł na brukselkowe danie.
On twierdzi, że brukselka ma swoją osobną kulinarną filozofię. Wystarczy kilka składników, aby powstała potrawa z charakterem. Wśród innych warzyw wyróżnia się indywidualnością i nie sposób jej zastąpić czym bądź.
Dla Niej brukselka to kolejna kulinarna podróż w nieprzewidywalne. Dla Niego smakowita niespodzianka.
Dlatego bardzo lubią te małe kapuściane główki. Niepozorne, nieoczywiste warzywo, mające charakter i spektakularny smak. Tym razem Ona zajadała się kapustką w serowym sosie, a On dodał sobie nieco chrupkiego bekonu.
Brukselka dla Niej i dla Niego.

 

Zdjęcie - Brukselka zapiekana z sosem Gruyère. Dla Niej i dla Niego. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Nawet najtwardsi przeciwnicy kapusty brukselskiej polubią to danie – jest pokryte sosem serowym! Orzechowy, maślany Gruyère jest doskonałym towarzyszem dla brukselek, a to danie jest doskonałym dodatkiem do kurczaków, wieprzowiny lub pieczonych mięs. Jeśli masz, wrzuć szczyptę startej gałki muszkatołowej do mleka, aby dodać odrobinę ciepłej przyprawy i wzbogacić sos – Claire Robinson, Autorka książki 5-Ingredient Fix…

Brukselka zapiekana z sosem Gruyère
przepis Claire Robinson z moimi zmianami

500 g brukselki, przyciętej i oczyszczonej z zewnętrznych liści
3 łyżki klarowanego masła
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
100 g startego sera Gruyère

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
Brukselki gotujemy na parze 5-8 minut, a następnie przekładamy je do garnka z bardzo zimną wodą, aby nie straciły koloru. Po 5 minutach przelewamy przez sito i czekamy, aż odciekną z nadmiaru wody.
Masło roztapiamy na średnim ogniu, dodajemy mąkę i trzepaczką łączymy w jedną masę. Podgrzewamy ok. 2 minuty. Dodajemy mleko i starty ser i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą gładki sos. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Brukselki przekrawamy na pół i umieszczamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut lub do momentu, aż sos zacznie bulgotać i się przypiecze.
Podajemy jako samodzielne danie z bagietką.  Można posypać je chrupiącym bekonem.
Brukselka w serowym sosie doskonale smakuje też z rybą lub mięsem. Sprawdzone!

No i koniecznie wpadnijcie na brukselkę do Konwaliowej kuchni!

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki po chłopsku
2

Naleśniki po chłopsku

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
1

Kotlety jajeczne z kaszą jagla…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciastka z masła orzechowego nie tylko dla

Ciastka z masła orzechowego ni…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym

Curry z kurczakiem, dynią i ma…

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków
1

Zupa krem z ziemniaków z wędzo…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Zapiekana skorzonera - gratinerad svartrot med ost och orter

Zapiekana skorzonera - gratine…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym
2

Dynia piżmowa faszerowana mięs…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Musaka
5

Musaka

Beti Beti
kruche babeczki

Zapiekanka z kurkami
1

Zapiekanka z kurkami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kanapki zapiekane z grzybami i serem

Kanapki zapiekane z grzybami i…

Dzi Dzi
karmelowy

Zapiekana z ziemniaków i pora
3

Zapiekana z ziemniaków i pora

figmara figmara
figowe smaki