Brukselka zapiekana z sosem Gruyère

Zdjęcie - Brukselka zapiekana z sosem Gruyère. Dla Niej i dla Niego. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy nastanie zimny czas, brukselka zadomawia się w Ich kuchni.
Po każdej wyprawie na bazarek pojawia się nowa kolba z małymi kapustkami.
Wystarcza od bazarku do bazarku. Ona ma zawsze nowy pomysł na brukselkowe danie.
On twierdzi, że brukselka ma swoją osobną kulinarną filozofię. Wystarczy kilka składników, aby powstała potrawa z charakterem. Wśród innych warzyw wyróżnia się indywidualnością i nie sposób jej zastąpić czym bądź.
Dla Niej brukselka to kolejna kulinarna podróż w nieprzewidywalne. Dla Niego smakowita niespodzianka.
Dlatego bardzo lubią te małe kapuściane główki. Niepozorne, nieoczywiste warzywo, mające charakter i spektakularny smak. Tym razem Ona zajadała się kapustką w serowym sosie, a On dodał sobie nieco chrupkiego bekonu.
Brukselka dla Niej i dla Niego.

 

Zdjęcie - Brukselka zapiekana z sosem Gruyère. Dla Niej i dla Niego. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Nawet najtwardsi przeciwnicy kapusty brukselskiej polubią to danie – jest pokryte sosem serowym! Orzechowy, maślany Gruyère jest doskonałym towarzyszem dla brukselek, a to danie jest doskonałym dodatkiem do kurczaków, wieprzowiny lub pieczonych mięs. Jeśli masz, wrzuć szczyptę startej gałki muszkatołowej do mleka, aby dodać odrobinę ciepłej przyprawy i wzbogacić sos – Claire Robinson, Autorka książki 5-Ingredient Fix…

Brukselka zapiekana z sosem Gruyère
przepis Claire Robinson z moimi zmianami

500 g brukselki, przyciętej i oczyszczonej z zewnętrznych liści
3 łyżki klarowanego masła
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
100 g startego sera Gruyère

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
Brukselki gotujemy na parze 5-8 minut, a następnie przekładamy je do garnka z bardzo zimną wodą, aby nie straciły koloru. Po 5 minutach przelewamy przez sito i czekamy, aż odciekną z nadmiaru wody.
Masło roztapiamy na średnim ogniu, dodajemy mąkę i trzepaczką łączymy w jedną masę. Podgrzewamy ok. 2 minuty. Dodajemy mleko i starty ser i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą gładki sos. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Brukselki przekrawamy na pół i umieszczamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut lub do momentu, aż sos zacznie bulgotać i się przypiecze.
Podajemy jako samodzielne danie z bagietką.  Można posypać je chrupiącym bekonem.
Brukselka w serowym sosie doskonale smakuje też z rybą lub mięsem. Sprawdzone!

No i koniecznie wpadnijcie na brukselkę do Konwaliowej kuchni!

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z twarogiem (na słodko)
2

Naleśniki z twarogiem (na słod…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prażona ciecierzyca po indyjsku – zdrowy zamiennik chipsów

Prażona ciecierzyca po indyjsk…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ryż z ciecierzycą  i pomidorami

Ryż z ciecierzycą i pomidoram…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zimowa pomidorowa z kminkiem i soczewicą

Zimowa pomidorowa z kminkiem i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kurczak zapiekany w musztardowo-parmezanowej panierce
1

Kurczak zapiekany w musztardow…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zdrowe, czekoladowe muffiny na maśle orzechowym
2

Zdrowe, czekoladowe muffiny na…

montka montka
cukierenka

Przepisy z tych kategorii

Tosty zapiekane z roladą kozią, salsą warzywną i pesto z liści rzodkiewek
1

Tosty zapiekane z roladą kozią…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Buraczana focaccia
1

Buraczana focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wytrawne muffiny z papryką, oliwkami, szynką i serem
2

Wytrawne muffiny z papryką, ol…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Trufle czekoladowe
1

Trufle czekoladowe

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Fuczki
2

Fuczki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babka ziemniaczana z Supraśla. Kuchnia regionalna Podlasia
1

Babka ziemniaczana z Supraśla.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami