Brukselka z patelni z ziołami

Zdjęcie - Brukselka z patelni z ziołami. Dobra na wszystko! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brukselka jest dobra na wszystko!
Na styczniową pogodę zimową i niezimową…
Na poszukiwanie nowych smaków…
Na rozmowy o dziś i jutro…
Na spotkanie przy stole z Przyjaciółmi…
Na chwilowy spadek entuzjazmu i dekadencki dzień…
Na  kolację we dwoje przy łagodnych muzycznych dźwiękach…
Na oczekiwanie wiosny…
Na kulinarną terapię …

Zdjęcie - Brukselka z patelni z ziołami. Dobra na wszystko! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brukselka, warzywo uwielbiane lub nienawidzone. Jak z miłością…
Dla mnie jest zawsze zimowym hitem. Budzi mój zachwyt swoimi możliwościami wykorzystania.
Uwielbiam!

Brukselka z patelni z ziołami

500 g brukselki (najlepiej przemrożonej)
50 g klarowanego masła
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 mała doniczka natki pietruzski
1 mała doniczka mięty
1 mała doniczka koperku
sól wędzona i pieprz do smaku
3/4 łyżki soli i 3/4 łyżki cukru do gotowania

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy twarde końcówki główek. Większe główki przekrawamy na pół.
Zagotowujemy 3/4 l wody z solą i cukrem i wrzucamy brukselki. Gotujemy 4-5 minut. Wylewamy na sito i od razu przelewamy bardzo zimną wodą. Zostawiamy do odsączenia.
Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelnię z grubym dnem wykładamy masło, dodajemy szalotkę i czosnek i szklimy. Dokładamy odsączoną brukselkę i smażymy na sporym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli potrzeba, dodajemy masło. Koper, miętę i natkę kroimy.
Kiedy brukselka jest gotowa, posypujemy ją wędzoną solą , pieprzem i mieszamy. Na końcu dodajemy zioła.
Tak przygotowana brukselka może być dodatkiem do praktycznie każdego dania lub samodzielnym posiłkiem.

Brukselka z przyjemnością dołącza do akcji Błyskawiczny piątek!

Przepisy z tych kategorii

Paella z chorizo i krewetkami

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gotowany kurczak z warzywami

Gotowany kurczak z warzywami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jesienne budda bowl z batatami

Jesienne budda bowl z batatami

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

Orkiszowe pierogi z kapustą i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
1

Zupa kalafiorowa z ziemniakami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z rzodkwi japońskiej, sałaty i fety

Sałatka z rzodkwi japońskiej,…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Cukinia pieczona z czosnkiem w oliwie i ziołach. Na teraz, na potem…

Cukinia pieczona z czosnkiem w…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki

Polędwiczki wieprzowe z purée…

food² food²
Food Square

Lemoniada cytrusowa z miętą

Lemoniada cytrusowa z miętą

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Lekka zupa pomidorowa
1

Lekka zupa pomidorowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kurki, karczochy i kasza

Kurki, karczochy i kasza

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Quiche z kozim serem i cukinią baby

Quiche z kozim serem i cukinią…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj