Brukselka z patelni z ziołami

Zdjęcie - Brukselka z patelni z ziołami. Dobra na wszystko! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brukselka jest dobra na wszystko!
Na styczniową pogodę zimową i niezimową…
Na poszukiwanie nowych smaków…
Na rozmowy o dziś i jutro…
Na spotkanie przy stole z Przyjaciółmi…
Na chwilowy spadek entuzjazmu i dekadencki dzień…
Na  kolację we dwoje przy łagodnych muzycznych dźwiękach…
Na oczekiwanie wiosny…
Na kulinarną terapię …

Zdjęcie - Brukselka z patelni z ziołami. Dobra na wszystko! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brukselka, warzywo uwielbiane lub nienawidzone. Jak z miłością…
Dla mnie jest zawsze zimowym hitem. Budzi mój zachwyt swoimi możliwościami wykorzystania.
Uwielbiam!

Brukselka z patelni z ziołami

500 g brukselki (najlepiej przemrożonej)
50 g klarowanego masła
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 mała doniczka natki pietruzski
1 mała doniczka mięty
1 mała doniczka koperku
sól wędzona i pieprz do smaku
3/4 łyżki soli i 3/4 łyżki cukru do gotowania

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy twarde końcówki główek. Większe główki przekrawamy na pół.
Zagotowujemy 3/4 l wody z solą i cukrem i wrzucamy brukselki. Gotujemy 4-5 minut. Wylewamy na sito i od razu przelewamy bardzo zimną wodą. Zostawiamy do odsączenia.
Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelnię z grubym dnem wykładamy masło, dodajemy szalotkę i czosnek i szklimy. Dokładamy odsączoną brukselkę i smażymy na sporym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli potrzeba, dodajemy masło. Koper, miętę i natkę kroimy.
Kiedy brukselka jest gotowa, posypujemy ją wędzoną solą , pieprzem i mieszamy. Na końcu dodajemy zioła.
Tak przygotowana brukselka może być dodatkiem do praktycznie każdego dania lub samodzielnym posiłkiem.

Brukselka z przyjemnością dołącza do akcji Błyskawiczny piątek!

Przepisy z tych kategorii

Makaron ze szparagami i z pesto z rukoli i mięty

Makaron ze szparagami i z pest…

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z lubczykiem. Cały smak w prostocie.

Pierogi z lubczykiem. Cały sma…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Jabłkowo-ziołowa babka
1

Jabłkowo-ziołowa babka

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Bakłażany baby z serem Manouri, suszonymi pomidorami i ogrodowym ziołem. Jestem na tarasie!

Bakłażany baby z serem Manouri…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z brzoskwiniami i rozmarynem

Pszenno-żytni chleb na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka z zielonych szparagów z serem feta i sosem chimichurri
1

Sałatka z zielonych szparagów…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Młoda marchew i koper włoski duszone ze skórką pomarańczową i miodem

Młoda marchew i koper włoski d…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ryż na mleku z truskawkami

Ryż na mleku z truskawkami

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepis na gofry
2

Przepis na gofry

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Polędwiczki wieprzowe z warzywami z woka

Polędwiczki wieprzowe z warzyw…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Białkowe placuszki bananowe bez cukru

Białkowe placuszki bananowe be…

food² food²
Food Square