Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?

Zdjęcie - Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Planując świąteczny jadłospis,temat chleba pojawić się musi.
Przecież to chleb jest najważniejszym pokarmem.
A dzielenie się chlebem to święty rytuał.
Odkąd pamiętam,wypiekanie światecznych chlebów zajmowało ważne meijsce w mojej rodzinie.
Zawsze był to chleb niecodzienny.
Do ciasta dodawało się składnik,który odróżniał pieczywo świąteczne od powszedniego.
Były to nasiona kopru,kminku,czarnuszki.
Orzechy włoskie lub laskowe.
Suszone śliwki albo nieco przyprawy piernikowej.
Dzisiaj to nic nowego,ale w czasach mojego dzieciństwa nie takie oczywiste.
A smak chleba?
Niekoniecznie wytrawny.
Świąteczne pieczywo było lekko słodkie.
Przez dodatek melasy z buraków cukrowych albo miodu.
Słodkawe pieczywo doskonale smakuje z pieczoną szynką lub pasztetem.
Chleb z przyprawą piernikową ze śledziem i karpiem.
A chleb orzechowy z miodem?
Pasuje do każdej świątecznej potrawy!

Zdjęcie - Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z orzechami i miodem

500 g mąki chlebowej
1/2 łyżki soli
7 g drodży instant
300 ml letniej wody
2 łyżki miodu gryczanego
2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
150 g orzechów włoskich pokrojonych
4 łyżki suszonej żurawiny

Makę,sól,miód,drożdże,wodę i miękką margarynę wymieszać.
Miksować 10 minut aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie elastyczne ciasto.
Dodać orzechy i żurawinę i wmieszać do ciasta.
Przełożyć ciasto do naoliwionej miski,przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podwoić objętość.Ok. 1,5 godziny.
Wyłożyć ciasto na blat i uformować chlebek.
Ułożyć ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować olejem Kujawskim wierzch ciasta i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
Wstawić foremkę z chlebem i piec ok. 30 minut.
Sprawdzić patyczkiem czy chleb upieczony i wyjąć go na kratkę aby ostygł.
Podawać na świąteczny stół.
Przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę.

Chleb można przygotować wieczorem.
Po pierwszym wyrośnięciu przełożyć do formy,szczelnie przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć i zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Piec jak w przepisie.
W ten sposób można smakować świeżo upieczony chleb na świąteczne śniadanie.

Zdjęcie - Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wpis powstał w ramach projektu pod patronatem ZT Kruszwica i portalu zPierwszegoTloczenia.pl i jest częścią elektronicznej książki kucharskiej Boże Narodzenie 2013.
Zawiera lokowanie produktu.

Zdjęcie - Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb owsiany, przypadkowy
3

Chleb owsiany, przypadkowy

MarcinH MarcinH
Grahamka