Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski!

Zdjęcie - Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bostock to chrupiące, staromodne ciasto śniadaniowe, które powstało z kombinacji francuskich tostów i migdałowych rogalików. Krążą plotki, że ma swoje korzenie w Normandii. W każdym razie znamy się od dawna, ale od czasu do czasu musimy się rozstać, żeby nie popaść w kompletny trans i uzależnienie…Bo bostock uzależnia! Te powroty są cudowne i potem nic już nie smakuje tak jak owa słodka kanapka.
Francuzi bowiem genialnie wykorzystali maślaną kromkę brioche i stworzyli coś fantastycznie kuszącego.
Jeżeli w domu zostaje nam lekko czerstwy kawałek drożdżówki, chałki czy wielkanocnej baby, a może też croissanta, możemy dać im wspaniałe drugie życie i zrobić bostock!
Przyznam się, że w swojej miłości do tej niebiańskiej śniadaniowej kanapki poszłam o wiele dalej, bo często piekę drożdżówkę specjalnie, aby przygotować bostock. Dzisiaj zrobiłam ją z konfiturą z gorzkich pomarańczy, ale istnieje wiele  wariacji. Podstawą jest drożdżówka, krem migdałowy i migdałowe płatki. Poza tym granice boskiego bostock nie istnieją!

Zdjęcie - Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bostock z pomarańczami, migdałami i rumem

syrop pomarańczowy
100 ml soku z pomarańczy
100 g drobnego cukru
100 ml wody
2 łyżki rumu

krem migdałowy
200 g obranych migdałów
100 g cukru
100 g masła
2 jajka

kromki drożdżówki
konfitura z gorzkich pomarańczy
płatki migdałów
cukier puder

Do małego garnka wlej sok pomarańczowy, wodę i dodaj cukier. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści – 5 minut. Zestaw z ognia i wlej rum. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

W malakserze zmiel migdały, dodaj cukier, masło i jaja. Zmiksuj na krem ( robię go więcej i przechowuję w lodówce do następnego razu…).
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Każdą kromkę drożdżówki posmaruj obficie z obu stron syropem, nałóż krem migdałowy i konfiturę z pomarańczy, posyp płatkami migdałów. Zapiekaj ok. 20 minut albo dłużej. Kiedy bostock jest gotowy poczujesz cudowny zapach wydobywający się z piekarnika. Posyp cukrem pudrem i rozkoszuj się!

Przepisy z tych kategorii

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Grzanki francuskie z chałki orkiszowej
1

Grzanki francuskie z chałki or…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta normandzka z jabłkami
1

Tarta normandzka z jabłkami

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tarta z łososiem i szpinakiem

Tarta z łososiem i szpinakiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy
2

Sałatka z czosnku niedźwiedzie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Wenus - ciasto z cytrynową pianką
1

Wenus - ciasto z cytrynową pia…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Koktajl z grejpfruta, jabłka i gruszki
2

Koktajl z grejpfruta, jabłka i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Budyń mandarynkowy na mleku kokosowym
2

Budyń mandarynkowy na mleku ko…

aronia aronia
Wiem co jem

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
1

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Cytrynowa babka ucierana
3

Cytrynowa babka ucierana

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka