Biszkopt kakaowy

Biszkopt idealny już znacie dziś przyszła pora na biszkopt kakaowy równie smaczny, puszysty i łatwy do przygotowania. Biszkopt kakaowy można przygotować na dwa sposoby pierwszy sposób to ubicie całych jajek z dodatkiem cukru na bardzo puszystą jasną masę, masa  powinna przypominać bitą śmietanę i potroić swoja objętość to zapewni odpowiednie warunki do tego, żeby biszkopt odpowiednio urósł. Drugi sposób to ubicie samych białek z cukrem na sztywną bezę, a następnie połączenie jej z żółtkami oraz składnikami suchymi.  Decydując się na pierwszy sposób, trzeba pamiętać, żeby jajka były naprawdę bardzo dobrze ubite i najlepiej zrobić to przy pomocy miksera stacjonarnego, ponieważ trwa to kilkanaście minut. Pamiętajcie również o tym, że jajka, których będziecie używać do przygotowania biszkoptu, muszą być w temperaturze pokojowej. W tym przepisie nie używamy proszku do pieczenia, zapewniam, że nie ma takiej potrzeby! Biszkopt można upiec na kilka dni przed planowanym przygotowaniem tortu, wystarczy po upieczeniu dobrze go wystudzić, a następnie owinąć w folię spożywczą, żeby nie obsychał.

Biszkopt kakaowy jest bardzo smaczny, intensywnie kakaowy lekko wilgotny można więc jeść go bez nasączania, ale nasączony dobrym ponczem zyskuje na smaku. Na jego bazie można przygotować fantastyczne torty lub ciasta z kremem typu Wuztka. Zachęcam do wypróbowania, smacznego!

Biszkopt kakaowy Zdjęcie - Biszkopt kakaowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 40 min Całkowity czas 1 godzina

Autor: Anna Typ dania: Desery

Ilość porcji: 1

Składniki

  • 120 g mąki tortowej
  • 150 g cukru pudru
  • 5 dużych jajek - koniecznie w temperaturze pokojowej
  • 30 g dobrej jakości kakao - bez żadnych dodatków

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C
  2. Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania
  3. Przesiać mąkę i kakao, odstawić

Pierwszy sposób:

  1. Jajka wbić do miski miksera dodać przesiany cukier, jajka ubić na puszystą gęstą i jasną masę, może trwać to 10-15 minut, na średnich obrotach, najlepiej sprawdzi się do tego typu pracy mikser stacjonarny
  2. Kiedy jajka potroją swoją objętość, a konsystencja będzie przypominała gęsty mus lub bitą śmietanę można dodać przesianą mąkę z kakaem
  3. Składniki suche dodajemy w dwóch porcjach mieszamy delikatnie rózgą lub łopatką zagarniając masę od spodu zróbcie to delikatnie, ale dokładnie tak, żeby składniki suche połączyły się z masą jajeczną

Drugi sposób:

  1. Znany z przepisu na biszkopt idealny. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak jak na bezę czyli masa musi być sztywna i błyszcząca
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach
  3. Dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła
  4. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę
  5. Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut
  6. Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, po około 30 minutach można sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony
  7. Wyłączyć piekarnik pozostawić biszkopt na 15 minut w zamkniętym piekarniku
  8. po tym czasie uchylić drzwiczki i odczekać jeszcze 10 minut, aby przestygł
  9. Teraz można wyjąć formę z biszkoptem z piekarnika, całkowicie wystudzić, oddzielić brzegi biszkoptu od obręczy najlepiej odciąć delikatnie nożem, odpiąć obręcz, wyjąć biszkopt
  10. Teraz można przygotować tort
  11. Smacznego!

Zdjęcie - Biszkopt kakaowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Biszkopt kakaowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biszkopt kakaowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto

Ciasto "murzynka "

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Biszkopt dwukolorowy
4

Biszkopt dwukolorowy

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Ciągnik
5

Ciągnik

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Ciasto z Coca-Colą
3

Ciasto z Coca-Colą

Kaś Kaś
Bake&Taste

Muffiny czekoladowe
5

Muffiny czekoladowe

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Placek czekoladowy- wilgotny i pyszny
16

Placek czekoladowy- wilgotny i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty