Bigos z młodej kapusty


Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Oto kolejny "kapuściany" przepis - i znowu postawiłam na prostotę i smak. Bigos z młodej kapusty to danie w sam raz na tę porę roku - jest lekki, ale przy tym sycący, pachnący koperkiem. Jakże różny od tego tradycyjnego staropolskiego bigosu, którym zajadamy się na Święta. Szybko się go robi, ale tez szybko znika z talerza, dlatego polecam ugotować go więcej, np. z dwóch średniej wielkości główek kapusty, żeby następnego dnia mieć obiad z głowy. W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć kiełbasę, a resztę przygotować zgodnie z przepisem. A, i jeszcze - nie zagęszczam bigosu mąką, kapusta świetnie smakuje bez jej dodatku.

Składniki (na 4 porcje):
1 główka młodej kapusty (średniej wielkości)
2 dymki ze szczypiorkiem
150g kiełbasy (u mnie: śląska, kabanosy, chorizo)
3 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
majeranek
tymianek
0,5 łyżeczki nasion kolendry
0,5 łyżeczki czerwonej papryki
sól
pieprz czarny
świeży koperek

Dymkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
Kapustę poszatkować dość grubo.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, zrumienić kiełbasę, odłożyć na talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę i szczypiorek, dodać kapustę, smażyć kilka minut mieszając, następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 7-10 minut. Dodać kiełbasę, wymieszać, dusić jeszcze 2-3 minuty.
Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić kolejne 2 minuty.
Koperek posiekać, dodać do bigosu.
Smacznego!

Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ryż z ciecierzycą  i pomidorami

Ryż z ciecierzycą i pomidoram…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Leniwe pierogi w pomarańczach z cynamonem i olejem dyniowym
1

Leniwe pierogi w pomarańczach…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym

Kopytka ziemniaczane w sosie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pulpety w sosie koperkowym na śmietanie

Pulpety w sosie koperkowym na…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pieczony omlet ze szpinakiem

Pieczony omlet ze szpinakiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Wrapy z hummusem, halloumi i czerwoną kapustą
1

Wrapy z hummusem, halloumi i c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka - zdrowsza wersja
2

Gołąbki z włoskiej kapusty i i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty
4

Kotlet schabowy w dyniowej pan…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Smarowidło z czerwonej kapusty do chleba
2

Smarowidło z czerwonej kapusty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Szczodraki. Tradycyjne wypieki na Gody i Trzech Króli
1

Szczodraki. Tradycyjne wypieki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bigos z kapusty kiszonej

Bigos z kapusty kiszonej

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!