Biały barszcz na zakwasie i śmietanie

Wielkanoc nieodmiennie kojarzy się z jajkami i białym barszczem lub żurkiem. Rzadko w którym domu nie ma jednej z tych pysznych zup. W moim domu w tym roku będzie biały barszcz na śmietanie. Pyszny, pachnący wędzonką, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Warto taki barszcz przygotować z zakwasu,a nie z torebki. Ideałem byłoby zakwas przygotować również samodzielnie, ale w sklepach można już kupić dobry gotowy zakwas. Warto zerknąć do małych warzywniaków. Biały barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek z zakwasu na mące żytniej. Stąd własnie różnica między tymi dwiema zupami :)

Zdjęcie - Biały barszcz na zakwasie i śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
3-4 średnie marchewki
2-3 średnie pietruszki
połówka niewielkiego selera
mała cebula
ok. 10 cm pora
2 średnie liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1/3 łyżeczki ziaren pieprzu
majeranek, sól
ok. 500 g wędzonki (np. chudego boczku lub surowej wędzonej kiełbasy)
średnia porcja rosołowa
ok. 250 ml kwaśnej śmietany
ok. 400-600 ml zakwasu (w zależności od smaku)
3-4 ząbki czosnku
Porcję rosołową opłukać, włożyć do garnka wraz z obranymi i oczyszczonymi jarzynami. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalać zimną wodą (około półtora litra). Na niewielkim ogniu gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wędzonkę. Zmniejszyć ogień na jak najmniejszym, aby wędzonka tylko parzyła się.
Wywar przecedzić.
Śmietanę rozmieszać dokładnie z zakwasem. Do wrzącego wywaru wrzucić obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, a następnie wlewać stopniowo śmietanę z zakwasem, mieszając cały czas - ja używam trzepaczki rózgowej. Zagotować, po około minucie zdjąć z ognia. Gdyby wywar był zbyt gęsty, można dolać wody. Gdyby zakwasu było za mało, wtedy jego również można dolać. Doprawić majerankiem, solą i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem.
Zdjęcie - Biały barszcz na zakwasie i śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biały barszcz na zakwasie i śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kto z Was robi na Wielkanoc biały barszcz? A kto gotuje żurek? Zakwas kupujecie czy przygotowujecie sami?




Przepisy z tych kategorii

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Łosoś z cebulą
1

Łosoś z cebulą

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii
1

Sałatka z czerwonych pomarańcz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z brukselką, parmezanem i pomidorami, z oliwą o octem balsamicznym
2

Sałatka z brukselką, parmezane…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka warszawskie
3

Ciasteczka warszawskie

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Świąteczne ciasto drożdżowe pani Kazi. Przepisy Przyjaciół
2

Świąteczne ciasto drożdżowe pa…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa ogórkowa
1

Zupa ogórkowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Rożki białostockie
4

Rożki białostockie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Łazanki z kapustą włoską
1

Łazanki z kapustą włoską

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Domowy paprykarz szczeciński
5

Domowy paprykarz szczeciński

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit