Beza ” Pavlova” z jagodami – przepis

Nazbierałam całą szklaneczkę białek i oczywiście szukałam pomysłu jak je wykorzystać. Najszybsza myśl to beza Pavlovej lub ciasto na białkach. Padło na bezę, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Wyszłam bardzo krucha z zewnątrz, a środku cudownie piankowa. Beza to bomba słodkiego smaku, najlepiej dobierać do niej kwaśne owoce dla kontrastu np. jagody. Na środek wyłożyłam bitą śmietanę, ale równie dobrze można użyć np. serka mascarpone. U mnie była na żelatynie, ale jeśli podajecie bezę od razu możecie ją sobie odpuścić. U mnie ze względu na zdjęcia do przepisu musiała trochę dłużej postać. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek
  • 225 cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2/3 szklanki świeżych jagód/ borówek

Białka chwilę ubijamy na najniższych obrotach miksera. Następnie stopniowo przechodzimy do najwyższego ubijając, aż masa będzie sztywna. Powoli dodajemy przesiany cukier puder, mąkę oraz sok z cytryny, cały czas miksujemy na wolnych obrotach.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku układamy np. talerz o śr. 22 cm i obrysowujemy. Masę przekładamy tak, aby nie wychodziła poza okrąg. Za pomocą łyżki formujemy boki, wyciągając bezę ku górze. W środku wykonujemy niewielkie wgłębienie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 175 C i zaraz po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy do 100 C. Pieczemy przez 1,5 godz. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po tym czasie delikatnie otwieramy piekarnik i zostawiamy bezę do całkowitego wystudzenia lub na całą noc.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem żelatynę. Gotowe nadzienie wykładamy na środek gotowej bezy. Obsypujemy jagodami lub borówkami. Podajemy zaraz nałożeniu bitej śmietany. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na bezę.

Zdjęcie - Beza ” Pavlova” z jagodami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Beza ” Pavlova” z jagodami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Beza ” Pavlova” z jagodami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Beza ” Pavlova” z jagodami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Beza, Białka, Cytryna, Jagody, Kremówka, żelatyna

Przepisy z tych kategorii

Kruchy placek z borówkami
1

Kruchy placek z borówkami

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Tort jagodowy

Tort jagodowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik bezowy z jagodami
1

Torcik bezowy z jagodami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pavlova - moja pierwsza!
7

Pavlova - moja pierwsza!

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Omlet z paryką i serem
1

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Suflet  czekoladowy

Suflet czekoladowy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Przepisy z tych kategorii

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

napiecyku napiecyku
napiecyku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Szaszłyki z tofu czosnkowego i z karmelizowanego ananasa

Szaszłyki z tofu czosnkowego i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Racuchy na kefirze
4

Racuchy na kefirze

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kokosowa jaglanka z owocami
1

Kokosowa jaglanka z owocami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!