Beza ” Pavlova” z jagodami – przepis

Nazbierałam całą szklaneczkę białek i oczywiście szukałam pomysłu jak je wykorzystać. Najszybsza myśl to beza Pavlovej lub ciasto na białkach. Padło na bezę, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Wyszłam bardzo krucha z zewnątrz, a środku cudownie piankowa. Beza to bomba słodkiego smaku, najlepiej dobierać do niej kwaśne owoce dla kontrastu np. jagody. Na środek wyłożyłam bitą śmietanę, ale równie dobrze można użyć np. serka mascarpone. U mnie była na żelatynie, ale jeśli podajecie bezę od razu możecie ją sobie odpuścić. U mnie ze względu na zdjęcia do przepisu musiała trochę dłużej postać. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek
  • 225 cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2/3 szklanki świeżych jagód/ borówek

Białka chwilę ubijamy na najniższych obrotach miksera. Następnie stopniowo przechodzimy do najwyższego ubijając, aż masa będzie sztywna. Powoli dodajemy przesiany cukier puder, mąkę oraz sok z cytryny, cały czas miksujemy na wolnych obrotach.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku układamy np. talerz o śr. 22 cm i obrysowujemy. Masę przekładamy tak, aby nie wychodziła poza okrąg. Za pomocą łyżki formujemy boki, wyciągając bezę ku górze. W środku wykonujemy niewielkie wgłębienie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 175 C i zaraz po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy do 100 C. Pieczemy przez 1,5 godz. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po tym czasie delikatnie otwieramy piekarnik i zostawiamy bezę do całkowitego wystudzenia lub na całą noc.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem żelatynę. Gotowe nadzienie wykładamy na środek gotowej bezy. Obsypujemy jagodami lub borówkami. Podajemy zaraz nałożeniu bitej śmietany. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na bezę.

Zdjęcie - Beza ” Pavlova” z jagodami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Beza ” Pavlova” z jagodami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Beza ” Pavlova” z jagodami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Beza ” Pavlova” z jagodami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Beza, Białka, Cytryna, Jagody, Kremówka, żelatyna

Przepisy z tych kategorii

Tort jagodowy

Tort jagodowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik bezowy z jagodami
1

Torcik bezowy z jagodami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pavlova - moja pierwsza!
7

Pavlova - moja pierwsza!

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Tort czekoladowy
3

Tort czekoladowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Owsianka z tahini i borówką amerykańską. Dieta szybka przemiana - faza III

Owsianka z tahini i borówką am…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami
3

Omleciki biszkoptowe z bitą śm…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Piernik

Piernik

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym

Sernik kajmakowy na cieście or…

Beti Beti
kruche babeczki

Czekoladowe ciasto fale dunaju

Czekoladowe ciasto fale dunaju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem
1

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto "Błoto Miss…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj