Batonik serowy w czekoladzie

Zdjęcie - Batonik serowy w czekoladzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Batonik serowy w czekoladzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Za oknem leje, temperatura wcale nie majowa. Kubek gorącej herbaty i coś słodkiego by się przydało... Może serek w czekoladzie?
Gdy kilkanaście lat temu pojawiły się u nas w sklepach twarogowe batoniki w czekoladzie, od razu stały się absolutnym hitem. Najpierw były tylko dwie wersje smakowe - waniliowa oraz kakaowa. Cieszyły się tak dużym zainteresowaniem, że wkrótce wprowadzono też inne smaki: orzechowe, toffi, z owocowym nadzieniem, na herbatniku... Kto bywa za wschodnią granicą lub na Litwie, też pewnie miał okazję spróbować takich batoników. Ale w Polsce dopiero niedawno zobaczyłam w sklepie ten przysmak, co prawda w bardzo ograniczonej wersji smakowej.
Co w takim przypadku można zrobić? - Oczywiście, swój domowy batonik. Chętnie zjedzą go też dzieci, a może nawet pomogą w dekorowaniu;)
Kupując twaróg, zwróćcie uwagę na jego konsystencję - musi być zwarty, ale nie wysuszony. Przygotujcie ulubione dodatki - bakalie albo dżem, czekoladę, herbatniki. Jeśli w zakamarkach kuchni znajdziecie silikonową foremkę na takie podłużne prostokątne ciastka (ok 10x3cm) - świetnie, ułatwi to przygotowanie batoników. Jeśli nie (podobnie jak ja), to możecie wykorzystać metalowe obręcze, a ciastka będą miały okrągły kształt.
... idę po herbatę:)

Składniki (na 4 ciastka):
300g twarogu półtłustego
30g masła
2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej wg uznania)
ziarenka z laski wanilii
4 herbatniki (u mnie digestive)
łyżka gęstej konfitury (najlepiej z dużymi kawałkami owoców)
50g gorzkiej czekolady (mlecznej lub deserowej)
biała czekolada do dekoracji
olej do smarowania

Twaróg wyłożyć na gazę, położyć na sicie, przygnieść czymś ciężkim, żeby serwatka odciekła, zostawić na ok godzinę.
Twaróg przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito, wymieszać z masłem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
Obręcz posmarować cienko olejem, żeby łatwiej było ją zdjąć po uformowaniu masy.
Na herbatniku postawić obręcz, włożyć masę serową, w środku zrobić wgłębienie, napełnić konfiturą, przykryć masą serową, za pomocą wypychacza zdjąć obręcz.
W ten sposób uformować kolejno pozostałe batoniki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdy batonik polać czekoladą, rozsmarowując ją też po bokach. Z wierzchu udekorować białą czekoladą, pozostawić do zastygnięcia.
Gotowe ciastka przechowywać w lodówce.
Wersja w silikonowych foremkach: foremki wysmarować czekoladą (jak na pralinki), napełnić masą serową, zalać czekoladą, pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Zdjęcie - Batonik serowy w czekoladzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Batonik serowy w czekoladzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Batonik serowy w czekoladzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Serowe batoniki w czekoladzie i kolorowej posypce
1

Serowe batoniki w czekoladzie…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Trufle z białej czekolady nadziewane różą

Trufle z białej czekolady nadz…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy
1

Wspólne pieczenie: sernik czek…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Piankowy wianuszek
6

Piankowy wianuszek

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Cake Pops
2

Cake Pops

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

pralinki - czekoladki
2

pralinki - czekoladki

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia