Baleron parzony

Zdjęcie - Baleron parzony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Madzia kupiła 3,5 kg karkówki i przerobiliśmy ją na baleron. Bo ostatni mamy zajawkę na domowe wędliny. To znaczy na wszystko domowe mamy zajawkę. Co da się samemu zrobić to staramy się robić. Coraz więcej rzeczy nam wychodzi :) Niedługo pora na majonez i masę kajmakową, zwaną krówkową. No to pora na przepis, bo piwo czeka na wypicie :) A dodam jeszcze, że z tej karkówki co Madzia kupiła zrobiliśmy baleron parzony i baleron pieczony. Na pieczony przepis później, może w kolejnym wpisie, za tydzień, albo nieco później.

1 kg karkówki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 0,5 - 1 litr wywaru warzywnego lub z kości

Mięso obsypujemy przyprawami i dokładnie te przyprawy wcieramy. Jak Madzia mi powiedziała: "No wcieraj tak jakbyś cycka masował!" Więc panowie będą wiedzieć jak wcierać. Następnie zawijamy ciasno w folię i chowamy na minimum 2 dni do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do szklanego lub ceramicznego naczynia, zalewamy bulionem (my zrobiliśmy z naszej domowej bulionetki - na którą przepis wkrótce), przykrywamy i znowu wkładamy do lodówki. Znowu minimum na 2 dni, ale tym razem co kilka godzin mięso trzeba przewrócić. Po tych dwóch (lub więcej) dniach wyjmujemy mięso z zalewy, osuszamy i wkładamy do siatki wędliniarskiej lub związujemy ciasno sznurkiem. Podgrzewamy wodę, ale tak żeby się nie gotowała, ma mieć około 80 stopni. Wkładamy mięso i trzymamy 1,5 godziny. Następnie zestawiamy z ognia i pozwalamy żeby baleron ostygł w zalewie. A wywaru nie wylewamy, przyda się na żurek :)
Zdjęcie - Baleron parzony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Baleron parzony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Rolada z boczku
1

Rolada z boczku

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pieczeń
1

Pieczeń

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Karkówka na dziko - w jałowcu i kolendrze
2

Karkówka na dziko - w jałowcu…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pyszna wiejska kiełbasa
1

Pyszna wiejska kiełbasa

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Szynka wieprzowa z szynkowaru
1

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Beti Beti
kruche babeczki