Bakłażany z grilla i miętowy sos. Śródziemnomorskie klimaty

 

Zdjęcie - Bakłażany z grilla i miętowy sos. Śródziemnomorskie klimaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piękne lato najczęściej spędzam w kraju.
Szkoda mi wyjeżdżać na zagraniczne wojaże,kiedy tutaj tak pięknie.
Uwielbiam krótkie i dłuższe wypady to tu,to tam…
Niesie mnie do ciszy,nie zadeptanej trawy,naturalnej kuchni i ciekawych ludzi.
Upijam się każdym porankiem,każdym słonecznym dniem, każdą chwilą pełną letniego szczęścia.
Mogę godzinami siedzieć na łące wsłuchując się w pierwotną melodię przyrody.
Albo podziwiać płynącą dziko rzekę.
Patrzeć w niebo i ,zajadać się’ pierzastymi obłokami.
W dzieciństwie wyobrażałam sobie,że są doskonałą watą cukrową.
Znoszę kobiałki cudownie dojrzałych owoców i robię pierwsze konfitury.
Niespiesznie,celebrując proces od grona do zamkniętego kolorowego słoika.
Zachwycam się pomidorami pełnymi słońca.
Kupuję tylko te z przydomowych ogródków.
Zamknęłam już pierwsze butelki pomidorowego sosu.
Trafiły mi się też cudowne pstre bakłażany! Ileż śródziemnomorskich wspomnień budzą ich plastyczne kształty…Naturalne wydało mi się podanie ich z grilla. Wiele razy tak je jadałam w tamtejszych stronach.

 

Zdjęcie - Bakłażany z grilla i miętowy sos. Śródziemnomorskie klimaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bakłażany z grilla z miętowym sosem

dwa bakłażany
sól morska

Bakłażany pokroić w plastry. Każdy posypać solą i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie wytrzeć plastry papierowym ręcznikiem i położyć na rozgrzanym grillu.
Smażyć po kilka minut z każdej strony aż będą rumiane.

Trzy łyżki oliwy wymieszać z dwoma ząbkami czosnku roztartymi z solą i świeżo mielonym pieprzem .
Polać bakłażany i wstawić na dwie godziny do lodówki,aby smaki się połączyły.

 

Zdjęcie - Bakłażany z grilla i miętowy sos. Śródziemnomorskie klimaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sos miętowy

200 ml prawdziwego greckiego jogurtu
ząbek czosnku drobniutko posiekany
łyżeczka z’ataru
pieprz i sól do smaku
pocięte listki świeżej mięty

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do połączenia się smaków.

Bakłażany podawać z miętowym sosem.

Zdjęcie - Bakłażany z grilla i miętowy sos. Śródziemnomorskie klimaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Grillowana cukinia z oregano i parmezanem

Grillowana cukinia z oregano i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z grillowanych warzyw

Sałatka z grillowanych warzyw

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami

Szaszłyki z białą kiełbasą i b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kminkowa marynata do karkówki z grilla

Kminkowa marynata do karkówki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sos remoulade - prawie fit
1

Sos remoulade - prawie fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Placuszki z mąki z ciecierzycy z czarnuszką
2

Placuszki z mąki z ciecierzycy…

figmara figmara
figowe smaki

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
1

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kandyzowane kumkwaty
1

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!