Bakłażany z grilla i miętowy sos. Śródziemnomorskie klimaty

 

Zdjęcie - Bakłażany z grilla i miętowy sos. Śródziemnomorskie klimaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piękne lato najczęściej spędzam w kraju.
Szkoda mi wyjeżdżać na zagraniczne wojaże,kiedy tutaj tak pięknie.
Uwielbiam krótkie i dłuższe wypady to tu,to tam…
Niesie mnie do ciszy,nie zadeptanej trawy,naturalnej kuchni i ciekawych ludzi.
Upijam się każdym porankiem,każdym słonecznym dniem, każdą chwilą pełną letniego szczęścia.
Mogę godzinami siedzieć na łące wsłuchując się w pierwotną melodię przyrody.
Albo podziwiać płynącą dziko rzekę.
Patrzeć w niebo i ,zajadać się’ pierzastymi obłokami.
W dzieciństwie wyobrażałam sobie,że są doskonałą watą cukrową.
Znoszę kobiałki cudownie dojrzałych owoców i robię pierwsze konfitury.
Niespiesznie,celebrując proces od grona do zamkniętego kolorowego słoika.
Zachwycam się pomidorami pełnymi słońca.
Kupuję tylko te z przydomowych ogródków.
Zamknęłam już pierwsze butelki pomidorowego sosu.
Trafiły mi się też cudowne pstre bakłażany! Ileż śródziemnomorskich wspomnień budzą ich plastyczne kształty…Naturalne wydało mi się podanie ich z grilla. Wiele razy tak je jadałam w tamtejszych stronach.

 

Zdjęcie - Bakłażany z grilla i miętowy sos. Śródziemnomorskie klimaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bakłażany z grilla z miętowym sosem

dwa bakłażany
sól morska

Bakłażany pokroić w plastry. Każdy posypać solą i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie wytrzeć plastry papierowym ręcznikiem i położyć na rozgrzanym grillu.
Smażyć po kilka minut z każdej strony aż będą rumiane.

Trzy łyżki oliwy wymieszać z dwoma ząbkami czosnku roztartymi z solą i świeżo mielonym pieprzem .
Polać bakłażany i wstawić na dwie godziny do lodówki,aby smaki się połączyły.

 

Zdjęcie - Bakłażany z grilla i miętowy sos. Śródziemnomorskie klimaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sos miętowy

200 ml prawdziwego greckiego jogurtu
ząbek czosnku drobniutko posiekany
łyżeczka z’ataru
pieprz i sól do smaku
pocięte listki świeżej mięty

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do połączenia się smaków.

Bakłażany podawać z miętowym sosem.

Zdjęcie - Bakłażany z grilla i miętowy sos. Śródziemnomorskie klimaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z czerwoną fasolą
2

Kurczak z czerwoną fasolą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Risotto z winem, cukinią i parmezanem. Jak pięknie by mogło być…
1

Risotto z winem, cukinią i par…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kaszotto z kurczakiem i pieczarkami
2

Kaszotto z kurczakiem i piecza…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Gofry z tartych ziemniaków
1

Gofry z tartych ziemniaków

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty
4

Kotlet schabowy w dyniowej pan…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tarta z burakami

Tarta z burakami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Pieczona okra z zatarem

Pieczona okra z zatarem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jarmużowy szejk na zdrowie! Zielony detoks
1

Jarmużowy szejk na zdrowie! Zi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smarowidło z czerwonej kapusty do chleba
1

Smarowidło z czerwonej kapusty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem
1

Sałatka z rukoli z parmezanem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Dobra sałatka na imprezy
1

Dobra sałatka na imprezy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka z makaronem, szynką i ogórkami konserwowymi
1

Sałatka z makaronem, szynką i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy