Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem

Zdjęcie - Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bakłażan, oberżyna, gruszka miłości…Niesamowite warzywo, które od zarania gości na stołach Greków, Bułgarów czy Turków, nie od razu zdobyło zwolenników. Prawdopodobnie przywędrowało z Indii i początkowo było traktowane z nieufnością. Bakłażany uprawiano jedynie dla walorów ozdobnych. Kiedy trafiły już na stoły i doceniono ich doskonały smak, zostały uznane też afrodyzjakami – stąd określenie ‚gruszka miłości’.

Co zawiera oberżyna? Świeża zawiera 90 proc. wody i tylko 2 procent cukrów. Bakłażany są niskokaloryczne, ale też ciężkostrawne. Mają mnóstwo błonnika i wiele cennych składników: potas, fosfor, żelazo, wapń oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B.

Bakłażany świetnie sprawdzają się w daniach z warzyw, ryżu oraz jako składniki past czy gulaszy. Można je smażyć, grillować i dusić. A dania, które przyniosły bakłażanowi międzynarodową sławę to prowansalskie Ratatouille i grecka musaka. Ale to piękne warzywo doskonale nadaje się również do kulinarnych eksperymentów.
Możliwości jego wykorzystania są nieograniczone!

Zdjęcie - Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

marynata
1 łyżka posiekanej kolendry
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki świeżego soku z cytryny
3 łyżki oliwy EV
1/2 łyżeczki soli

Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw.

5-6 bakłażanów baby lub duże bakłażany pokrojone w plastry
2 łyżki oliwy EV
sól
1 szklanka jogurtu greckiego
1 łyżka za’ataru

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i skrop oliwą. Bakłażany baby przekrój wzdłuż i ułóż na blasze przekrojem do papieru. Skrop oliwą i piecz 20 minut.
Wystudź, przełóż do miski i zalej przygotowanym sosem. Odstaw co najmniej na 30 minut. Obracaj je w tym czasie na drugą stronę. Możesz upiec je poprzedniego dnia i trzymać w marynacie w lodówce.
Jogurt wymieszaj łyżką i wyłóż na półmisek. Ułóż bakłażany, polej sosem, posyp za’atarem i ewentualnie solą i pieprzem. Podawaj!

Przepisy z tych kategorii

Marynowane bakłażany z papryką
1

Marynowane bakłażany z papryką

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Terrina marchewkowo – brokułowa
4

Terrina marchewkowo – br…

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Pasta z fasoli adzuki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Pasta z fasoli adzuki z suszon…

shrewa shrewa
CornerWithRecipes

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fit przekąska do piwa, wina

Fit przekąska do piwa, wina

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Sernik kaszubski z ziemniakami
1

Sernik kaszubski z ziemniakami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Bułki z mielonym siemieniem lnianym

Bułki z mielonym siemieniem ln…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Drożdżowa chałka
1

Drożdżowa chałka

Patrycja Patrycja
Simply Food

Tort marchewkowy z mascarpone
1

Tort marchewkowy z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wiosenny chleb na zakwasie

Wiosenny chleb na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek bananowy z czekoladą i malinami

Chlebek bananowy z czekoladą i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pasztet z fasoli i żurawiny

Pasztet z fasoli i żurawiny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy