Bakłażany, kozi ser, zioła i oliwa. Żegnaj lato na rok…

Zdjęcie - Bakłażany, kozi ser, zioła i oliwa. Żegnaj lato na rok… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zakładam wełniany szal, aby na tarasie wypić kawę o poranku…
Wita mnie świat skąpany w nocnej wilgoci.
Na tarasowych deskach wyznaczone ślimacze drogi.
Na wrzosach ciężkie krople rosy, a trawa mokra jak po deszczu…
Z ostatnim łykiem kawy pojawia się słoneczny promień…
Dzień posyła mi radosny uśmiech.
Wszystko staje się piękniejsze, minuta po minucie…
Lato jeszcze dziś, osatatnie jego porywy…
Zaraz zamieni się w mleczne mgły, nasypie żółtych liści i poleje wszystko zimnym deszczem…
Dni skurczą się jak mój wełniany sweterek i słońce będzie pod wydziałem…
Będę się ratować letnimi zapasami energii i skreślać zimne dni…
Żegnaj lato na rok…

Zdjęcie - Bakłażany, kozi ser, zioła i oliwa. Żegnaj lato na rok… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bakłażanowe roladki z kozim serem w ziołach i oliwie

2 dojrzałe bakłażany
oliwa Ev
pieprz

300 g świeżego, solonego koziego sera ( jeżeli ser nie jest słony, trzeba posolić bakłażany)
świeże zioła: szałwia, tymianek, mięta, rozmaryn
kapary solone
3 ząbki czosnku
oliwa EV

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Blachę do pieczenia wykłądamy papierem do wypieków. Bakłażany kroimy w cienkie plastry, układamy jedną warstwą na papierze, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać – ok. 20 minut. Wyjmujemy blachę, zdjemujemy papier z upieczonymi plastrami i nakładamy kolejne do pieczenia.
Ser kroimy w słupki, zioła siekamy. Zostawiamy nieco w całości. Każdy plaster bakłażana posypujemy pieprzem, układamy kawałek sera, dodajemy zioła i zwijamy w roladkę. Roladki ciasno układamy w słoiku. Wsypujemy solone kapary, wkładamy obrane ząbki czosnku i pozostałe zioła. Zalewamy oliwą i odstawiamy do chłodu na dobę.
Pysznie smakują z domowym chlebem na zakwasie.
Słoik z roladkami można przechowywać kilka dni w chłodnym, ciemnym miejscu. Ale u mnie nie stoi dłużej, niż dwa!

Przepisy z tych kategorii

Czosnek niedźwiedzi w oliwie, nadziewany pastą z sera
1

Czosnek niedźwiedzi w oliwie,…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Sałatka z cykorii i ogórka z fetą

Sałatka z cykorii i ogórka z f…

figmara figmara
figowe smaki

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Śledzie w sosie pomidorowym z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka śledziowa z papryką konserwową i ogórkami
1

Sałatka śledziowa z papryką ko…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka jarzynowa
2

Sałatka jarzynowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami

Zawijaniec z kiszoną kapustą i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczona brukselka z migdałami

Pieczona brukselka z migdałami

figmara figmara
figowe smaki

Łosoś duszony w sosie z papryki z przyprawą marokańską

Łosoś duszony w sosie z papryk…

figmara figmara
figowe smaki

Sos barbecue z suszonymi śliwkami

Sos barbecue z suszonymi śliwk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z białej kapusty ze słoika (30 dniowa)
1

Surówka z białej kapusty ze sł…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidor…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim