Bakłażany, kozi ser, zioła i oliwa. Żegnaj lato na rok…

Zdjęcie - Bakłażany, kozi ser, zioła i oliwa. Żegnaj lato na rok… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zakładam wełniany szal, aby na tarasie wypić kawę o poranku…
Wita mnie świat skąpany w nocnej wilgoci.
Na tarasowych deskach wyznaczone ślimacze drogi.
Na wrzosach ciężkie krople rosy, a trawa mokra jak po deszczu…
Z ostatnim łykiem kawy pojawia się słoneczny promień…
Dzień posyła mi radosny uśmiech.
Wszystko staje się piękniejsze, minuta po minucie…
Lato jeszcze dziś, osatatnie jego porywy…
Zaraz zamieni się w mleczne mgły, nasypie żółtych liści i poleje wszystko zimnym deszczem…
Dni skurczą się jak mój wełniany sweterek i słońce będzie pod wydziałem…
Będę się ratować letnimi zapasami energii i skreślać zimne dni…
Żegnaj lato na rok…

Zdjęcie - Bakłażany, kozi ser, zioła i oliwa. Żegnaj lato na rok… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bakłażanowe roladki z kozim serem w ziołach i oliwie

2 dojrzałe bakłażany
oliwa Ev
pieprz

300 g świeżego, solonego koziego sera ( jeżeli ser nie jest słony, trzeba posolić bakłażany)
świeże zioła: szałwia, tymianek, mięta, rozmaryn
kapary solone
3 ząbki czosnku
oliwa EV

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Blachę do pieczenia wykłądamy papierem do wypieków. Bakłażany kroimy w cienkie plastry, układamy jedną warstwą na papierze, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać – ok. 20 minut. Wyjmujemy blachę, zdjemujemy papier z upieczonymi plastrami i nakładamy kolejne do pieczenia.
Ser kroimy w słupki, zioła siekamy. Zostawiamy nieco w całości. Każdy plaster bakłażana posypujemy pieprzem, układamy kawałek sera, dodajemy zioła i zwijamy w roladkę. Roladki ciasno układamy w słoiku. Wsypujemy solone kapary, wkładamy obrane ząbki czosnku i pozostałe zioła. Zalewamy oliwą i odstawiamy do chłodu na dobę.
Pysznie smakują z domowym chlebem na zakwasie.
Słoik z roladkami można przechowywać kilka dni w chłodnym, ciemnym miejscu. Ale u mnie nie stoi dłużej, niż dwa!

Przepisy z tych kategorii

Czosnek niedźwiedzi w oliwie, nadziewany pastą z sera
1

Czosnek niedźwiedzi w oliwie,…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pizza zupełnie inaczej
2

Pizza zupełnie inaczej

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Placki z cukinii i marchewki
1

Placki z cukinii i marchewki

A_SE A_SE
Shabbyeat

Zupa z topinamburu z uszkami ze śliwkami z boczkiem
1

Zupa z topinamburu z uszkami z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pesto marchewkowe na kanapki

Pesto marchewkowe na kanapki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Gnocchi z serem Lazur
1

Gnocchi z serem Lazur

figmara figmara
figowe smaki

Tarta za szpinakiem i suszonymi pomidorami
1

Tarta za szpinakiem i suszonym…

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Walentynkowy sernik na zimno z malinami
2

Walentynkowy sernik na zimno z…

food² food²
Food Square

Francuskie tosty z grana padano
1

Francuskie tosty z grana padan…

figmara figmara
figowe smaki

Placuszki z marchewki i sera

Placuszki z marchewki i sera

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pączusie serowe
2

Pączusie serowe

Kasia Kasia
Pełny talerz