Bakłażany faszerowane makaronem

Przepis sprzed paru dni, więc nie mam pamiętam co dokładnie mnie natchnęło. Ostatnio My, pozwoził do domu warzywa prosto z pola (kazał mi napisać, że WŁASNORĘCZNIE zbierane - nie kradzione broń boże!), więc może to było powodem. Dostałam masę warzyw do przerobienia - ziemniaki, marchew, cebulę, pięęęękną kapustę, korzeni pietruszek sztuk paręnaście, pęczki natki pietruszki sztuk chyba 764, nawet czosnek. I grzyby! Właśnie! Chłopaki, dzięki za grzyby.
Faszerowane bakłażany nie należą do ekspresowych potraw, ale od czasu do czasu, można postać chwilę dłużej w kuchni. I do faszerowania używajcie raczej mniejszego makaronu, jest poręczniejszy.
Jutro wybywamy na wakacje, więc przynajmniej przez tydzień nie będę tutaj nic wrzucać. Jak coś, zapraszam na fb lub instagram, tam na pewno się odezwę. Do następnego, paaaa!




Zdjęcie - Bakłażany faszerowane makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
2 średnie bakłażany
150 g makaronu
pół czerwonej papryki
2 duże pomidory
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka suszonego tymianku
pół łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 2 porcje)


Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nacinamy nożem od strony miąższu (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia i miękkości (potrwa to mniej więcej 25 minut), studzimy. Po tym czasie, z bakłażanów wydrążamy miąższ (można go dodać do farszu). Makaron gotujemy al dente (czyli nieco krócej niż jest na opakowaniu). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, rozdrobniony czosnek, smażymy chwilę. Pomidory sparzamy, pozbywamy się skórki, kroimy w kostkę, dorzucamy do smażących się warzyw. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, gotujemy ok 5 minut. Makaron mieszamy z warzywami i faszerujemy nim bakłażany. Jegomości wrzucamy do piekarnika na kolejne 20 minut, do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy natką.



Przepisy z tych kategorii

Trufle owsiane z przyprawą do piernika i whisky

Trufle owsiane z przyprawą do…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Świąteczny chlebek cynamonowy z wiśniami

Świąteczny chlebek cynamonowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kruidnoten - minipierniczki holenderskie

Kruidnoten - minipierniczki ho…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Piernikowe misie (bezglutenowe)
1

Piernikowe misie (bezglutenowe…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Krokiety z kapustą i grzybami
1

Krokiety z kapustą i grzybami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Deser budyniowy z piernikami

Deser budyniowy z piernikami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Słodki sos chili bez  skrobi

Słodki sos chili bez skrobi

aronia aronia
Wiem co jem

Tagliatelle z krewetkami i pomidorami

Tagliatelle z krewetkami i pom…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Makaron z sosem pomidorowym
4

Makaron z sosem pomidorowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pomysł na kurczaka z pieczarkami
1

Pomysł na kurczaka z pieczarka…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Muszelki nadziewane bakłażanem i mascarpone

Muszelki nadziewane bakłażanem…

food² food²
Food Square