Bajgle

Bajgle to kolejny pomysł na domowy wypiek pieczywa. Ich przygotowanie jest odrobinę czasochłonne, mają dość długi czas wyrastania i dodatkowo przed pieczeniem należy je obgotować i osuszyć. Nadanie im odpowiedniego kształtu też wymaga pewnej wprawy, ale nie należy się zniechęcać, praktyka czyni mistrza :), a ich smak jest wart włożonej w nie pracy.
Zdjęcie - Bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (8 szt.) : 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka, 300 ml wody, 1 jajko + 1 łyżka mleka, mak, sezam do posypania

Sposób przygotowania : Najpierw przygotowuję zaczyn – do małej miseczki wkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody, mieszam aż składniki się połączą, odstawiam na 10-15 minut. Do dużej miski wsypuję mąkę i łyżeczkę soli, dodaję gotowy zaczyn oraz 200 ml ciepłej wody, składniki mieszam łyżką, następnie przekładam na blat i wyrabiam przez kilka minut aż ciasto będzie gładkie. Przekładam je z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie przekładam je znowu na blat, dziele na 8 równych części, z każdej formuję kulkę, układam na podsypanym mąką blacie, przykrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut. Następnie biorę każdą kulkę w dłoń, w środek wkładam palec i delikatnie okręcam wokół niego ciasto aż powstanie dziurka. Tak przygotowane bajgle, ponownie układam na podsypanym mąką blacie, przykrywam i pozostawiam na 40 minut. Po tym czasie w dużym garnku zagotowuję wodę (wlewam mniej więcej do połowy garnka) z 1 łyżką cukru. Do gotującej się wody wkładam bajgle (ilość zależy od wielkości garnka, nie wkładamy ich na styk, bo w wodzie trochę podrosną), gotuję 1 minutę, następnie przewracam je na drugą stronę i gotuję jeszcze 1 minutę. Wyciągam je na talerz, kiedy się osuszą przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i obsypuję ziarnem. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut (aż się ładnie zarumienią). Wyciągam i odstawiam do przestygnięcia.

Przepisy z tych kategorii

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno - drożdżową. Lutowa piekarnia

Bułeczki orkiszowe pieczone me…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową

Bułki drożdżowe, pieczone meto…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bułki pszenne pieczone metodą solno- drożdżową. Lutowa Piekarnia

Bułki pszenne pieczone metodą…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki do burgerów
1

Bułki do burgerów

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Chleb z gara (pszenno-żytni na zakwasie)
1

Chleb z gara (pszenno-żytni na…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny