Babka ziemniaczana z Supraśla. Kuchnia regionalna Podlasia

Zdjęcie - Babka ziemniaczana z Supraśla. Kuchnia regionalna Podlasia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana ( u mnie na blogu – klik!), to klasyczne potrawy kuchni podlaskiej, wywodzące się z Białorusi. Te proste potrawy przygotowywane są na Podlasiu od pokoleń i każdy podlaski dom ma na nie swój przepis.
Ziemniaki były bardzo popularne na ziemiach polskich, bo były łatwe w uprawie i dostarczały taniego jedzenia. A dawniej przygotowywano posiłki z tego, co było łatwo dostępne.
Babka ziemniaczana to niewyszukana potrawa i nie jest też spektakularna z wyglądu, ale ma szerokie rzesze zwolenników nie tylko na Podlasiu, a jej smak wynagradza wygląd. Wykonuje się ją ze starych ziemniaków, bo młode mają w sobie za dużo wody. Przepis, według którego upiekłam babkę ziemniaczaną jest autorstwa pani Elżbiety Mierzyńskiej-Majki – mistrzyni świata w pieczeniu babki ziemniaczanej w Supraślu.
U mnie w domu babka ziemniaczana cieszy się dużym zainteresowaniem domowników i gości. Jest atrakcyjnym regionalnym daniem, które może być podawane zaraz po upieczeniu, ale również odgrzewane i odsmażane. Najpopularniejsze dodatki do babki ziemniaczanej to kwaśna śmietana, kiszona kapusta, zsiadłe mleko czy ogórek małosolny.

Zdjęcie - Babka ziemniaczana z Supraśla. Kuchnia regionalna Podlasia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka ziemniaczana
przepis pani Elżbiety Mierzyńskiej – Majki

2 kg obranych ziemniaków
30-35 dag wędzonego boczku lub słoniny ( u mnie boczek)
3-4 jajka
1 łyżka kaszy mazurskiej
1 łyżka kaszy manny lub płatków owsianych
2-3 cebule
majeranek
zielona pietruszka
sól, pieprz

Pokroić drobno boczek, cebulkę podsmażyć chwilę na patelni i ewentualnie dodać mieloną słoninę. Połączyć z utartymi ziemniakami, dodać roztrzepane wcześniej jajka oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ułożyć w prodiżu lub formie i piec półtorej godziny do zrumienienia ( piekłam w dwóch foremkach 1,5 godziny w 200 st. C).

Przepisy z tych kategorii

Babka ziemniaczana
7

Babka ziemniaczana

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pierogi leniwe
4

Pierogi leniwe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Rosół z domowym makaronem
1

Rosół z domowym makaronem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem

Rosół z kaczki z uszkami ze sz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kiszka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i bazylią

Kiszka ziemniaczana z suszonym…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Paprykarz
1

Paprykarz

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi

Makaron z gorgonzolą, szpinaki…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Gua bao z szarpaną pikantną wieprzowiną, piklowaną marchwią i cebulą. Weekendowe przyjemności…

Gua bao z szarpaną pikantną wi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Fasolka po toskańsku

Fasolka po toskańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ciasto szpinakowe z musem mango i brzoskwiniami

Ciasto szpinakowe z musem mang…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto czekoladowe z burakiem - mega

Ciasto czekoladowe z burakiem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Linguine z oliwkami, kaparami i anchois

Linguine z oliwkami, kaparami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena