Babka migdałowa (najlepsza)

Zdjęcie - Babka migdałowa (najlepsza) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

RE-WE-LA-CJA! Cudowna babka migdałowa! Wilgotna, mięsista (o ile o babce można tak powiedzieć:), ale jednocześnie mięciutka, lekka i puszysta. Z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, a przy tym z wyraźnym smakiem migdałów. Od chwili jej upieczenia i spróbowania stała się moją ulubioną babką (na równi z cytrynową). Bardzo polecam!

Składniki:
4 jaja
150g białej czekolady
100g masła
150g tartych migdałów
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropli aromatu migdałowego lub pomarańczowego
łyżka masła i mąką krupczatka do formy

Polewa:
50g białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
Do dekoracji: kwiaty z lukru królewskiego (royal icing)


Czekoladę połamać na kawałki, roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej: miskę ustawiamy nad garnkiem z wodą, przy czym woda nie powinna sięgać miski, podgrzewamy ciągle mieszając, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Czasem czekolada może się zwarzyć, ale tym się nie przejmujemy;).
Białka oddzielić od żółtek. Lekko przestudzoną czekoladę z masłem zmiksować, dodając po jednym żółtku oraz wsypując połowę cukru.
Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami, wsypać do masy czekoladowej, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując pozostały cukier.
Do ciasta dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać, następnie delikatnie połączyć z białkami.
Formę na babkę z kominem (o średnicy 22-24cm) wysmarować masłem, obsypać mąką krupczatką, wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temp. 170st.C (do suchego patyczka).
Po upieczeniu przestudzić, wyjąć z formy, całkowicie ostudzić na kratce.
Polewa: Połamaną na kawałki czekoladę podgrzewać ze śmietanką do rozpuszczenia, wymieszać ze startą skórką pomarańczową.
Babkę polać polewą, udekorować.
Smacznego!


Zdjęcie - Babka migdałowa (najlepsza) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka migdałowa (najlepsza) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka, jak waniliowo - czekoladowy puszek :)
7

Babka, jak waniliowo - czekola…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Łatwy chleb z ziarnami

Łatwy chleb z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik pieczony z japońską herbatą Matcha. Dla zdrowia i urody
1

Sernik pieczony z japońską her…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Karpatka
1

Karpatka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Buraczana focaccia
1

Buraczana focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chai mini serniczki z musem mango
1

Chai mini serniczki z musem ma…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe na maślance
1

Ciasto czekoladowe na maślance

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Sernik z białą czekoladą i owocami

Sernik z białą czekoladą i owo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Tort a'la banoffee
1

Tort a'la banoffee

Beti Beti
kruche babeczki

Chatka puchatka z bananami
1

Chatka puchatka z bananami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hit! Ciasteczka brownie

Hit! Ciasteczka brownie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!