Babka migdałowa (najlepsza)

Zdjęcie - Babka migdałowa (najlepsza) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

RE-WE-LA-CJA! Cudowna babka migdałowa! Wilgotna, mięsista (o ile o babce można tak powiedzieć:), ale jednocześnie mięciutka, lekka i puszysta. Z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, a przy tym z wyraźnym smakiem migdałów. Od chwili jej upieczenia i spróbowania stała się moją ulubioną babką (na równi z cytrynową). Bardzo polecam!

Składniki:
4 jaja
150g białej czekolady
100g masła
150g tartych migdałów
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropli aromatu migdałowego lub pomarańczowego
łyżka masła i mąką krupczatka do formy

Polewa:
50g białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
Do dekoracji: kwiaty z lukru królewskiego (royal icing)


Czekoladę połamać na kawałki, roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej: miskę ustawiamy nad garnkiem z wodą, przy czym woda nie powinna sięgać miski, podgrzewamy ciągle mieszając, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Czasem czekolada może się zwarzyć, ale tym się nie przejmujemy;).
Białka oddzielić od żółtek. Lekko przestudzoną czekoladę z masłem zmiksować, dodając po jednym żółtku oraz wsypując połowę cukru.
Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami, wsypać do masy czekoladowej, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując pozostały cukier.
Do ciasta dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać, następnie delikatnie połączyć z białkami.
Formę na babkę z kominem (o średnicy 22-24cm) wysmarować masłem, obsypać mąką krupczatką, wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temp. 170st.C (do suchego patyczka).
Po upieczeniu przestudzić, wyjąć z formy, całkowicie ostudzić na kratce.
Polewa: Połamaną na kawałki czekoladę podgrzewać ze śmietanką do rozpuszczenia, wymieszać ze startą skórką pomarańczową.
Babkę polać polewą, udekorować.
Smacznego!


Zdjęcie - Babka migdałowa (najlepsza) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka migdałowa (najlepsza) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka, jak waniliowo - czekoladowy puszek :)
7

Babka, jak waniliowo - czekola…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Carbonara - prosta i szybka w przygotowaniu
1

Carbonara - prosta i szybka w…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Tort bezowy z owocami lata
1

Tort bezowy z owocami lata

food² food²
Food Square

Tarta z jabłkami i bezą
3

Tarta z jabłkami i bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pasta jajeczna z awokado i natką pietruszki
2

Pasta jajeczna z awokado i nat…

Beti Beti
kruche babeczki

Omlet francuski z botwinką
3

Omlet francuski z botwinką

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Sałatka a'la nicejska (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)
2

Sałatka a'la nicejska (LOW FOD…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Tarta z borówkami i bezą
4

Tarta z borówkami i bezą

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto z kremem cytrynowym i kokosem
3

Ciasto z kremem cytrynowym i k…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kruche ciasto z budyniem, borówkami i bezą
1

Kruche ciasto z budyniem, boró…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

Sałatka warstwowa z szynką i a…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Spaghetti z brokułami w sosie serowym

Spaghetti z brokułami w sosie…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka