Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis

Kolejny niesamowity przepis na babkę inspirowany recepturą na ciasto drożdżowe Agnieszki Kręglickiej. Nie będę Ci jej przedstawiać, ponieważ jeśli interesujesz się jedzeniem na pewno ją kojarzysz. Ciasto z jej przepisu robiłam akurat na sylwestra i wyszło genialne. Teraz chciałam je zaadoptować pod babkę i wyszło doskonale. Babka lekka jak puch, dosłownie.

Sekretem dobrej babki z tego przepisu jest dobre wyrobienie ciasta drożdżowego, co akurat zajmuje około 20 min. Wiem, mi po 10 min. ręce opadały, ale można do wyrabiania zaprosić domowników. W końcu też będą ją konsumować w święta. 20 minut wyrabiamy wtłaczając co jakiś czas niewielką ilość oleju, który spowoduje, że babka będzie wilgotna w smaku i nie będzie tak szybko wysychać.

Ja swoją polukrowałam co dodatkowo chroni ją przed wysychaniem. Babkę najlepiej zrobić tego samego dnia wiem, komu by się chciało piec w dniu świąt. Natomiast gwarantuję, że świeża babka drożdżowa z tego przepisu będzie w mig zjedzona.

Babka z tego przepisu jest razem ze staropolską najlepsza jaką jadłam. Uwielbiam jej słodki smak, lekką konsystencję, puszystość i delikatność. Jest to ewidentnie babka, którą w Wielkanoc można podawać na tradycyjny, świąteczny stół.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

Zdjęcie - Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA, NAJLEPSZA – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BABKĘ:
FORMA:
25 x 10 cm

  • 500 g mąki tortowej
  • 20 g drożdży suchych lub 50 g świeżych
  • 1/2 szklanki mleka, ciepłego
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki wódki lub rumu
  • 2-3 łyżki wody, ciepłej

Drożdże suche lub świeże rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru. Zostawiamy na 5-10 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka oraz żółtka lekko roztrzepujemy. Masło, jajka, ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki. Dobrze mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając olej. Wyrabianie powinno trwać około 20 min. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i osuszamy. Oprószamy w mące. Do ciasta dodajemy rodzynki, startą skórkę z cytryny i chwilę wyrabiamy. Formę babkową z kominem o wym. 25 x 10 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Ciasto wkładamy do środka robiąc w środku dziurę na tzw. komin formy babkowej. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Skórka z góry powinna być dobrze zarumieniona. Jeśli będzie za mocno się przypiekać można przykryć w trakcie pieczenia folią aluminiową. Upieczoną zostawiamy w formie na 15 min po czym lekko wyciągamy.
Cukier puder przesiewamy przez sitko, dodajemy alkohol oraz wodę. Mieszamy dokładnie. Jeśli jest za gęsty dodajemy więcej wody.

Zdjęcie - Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Placuszki z mąki z ciecierzycy z czarnuszką
2

Placuszki z mąki z ciecierzycy…

figmara figmara
figowe smaki

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
1

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kandyzowane kumkwaty
1

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto ucierane na kefirze z jabłkami

Ciasto ucierane na kefirze z j…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje