Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis

Kolejny niesamowity przepis na babkę inspirowany recepturą na ciasto drożdżowe Agnieszki Kręglickiej. Nie będę Ci jej przedstawiać, ponieważ jeśli interesujesz się jedzeniem na pewno ją kojarzysz. Ciasto z jej przepisu robiłam akurat na sylwestra i wyszło genialne. Teraz chciałam je zaadoptować pod babkę i wyszło doskonale. Babka lekka jak puch, dosłownie.

Sekretem dobrej babki z tego przepisu jest dobre wyrobienie ciasta drożdżowego, co akurat zajmuje około 20 min. Wiem, mi po 10 min. ręce opadały, ale można do wyrabiania zaprosić domowników. W końcu też będą ją konsumować w święta. 20 minut wyrabiamy wtłaczając co jakiś czas niewielką ilość oleju, który spowoduje, że babka będzie wilgotna w smaku i nie będzie tak szybko wysychać.

Ja swoją polukrowałam co dodatkowo chroni ją przed wysychaniem. Babkę najlepiej zrobić tego samego dnia wiem, komu by się chciało piec w dniu świąt. Natomiast gwarantuję, że świeża babka drożdżowa z tego przepisu będzie w mig zjedzona.

Babka z tego przepisu jest razem ze staropolską najlepsza jaką jadłam. Uwielbiam jej słodki smak, lekką konsystencję, puszystość i delikatność. Jest to ewidentnie babka, którą w Wielkanoc można podawać na tradycyjny, świąteczny stół.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

Zdjęcie - Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA, NAJLEPSZA – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BABKĘ:
FORMA:
25 x 10 cm

  • 500 g mąki tortowej
  • 20 g drożdży suchych lub 50 g świeżych
  • 1/2 szklanki mleka, ciepłego
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki wódki lub rumu
  • 2-3 łyżki wody, ciepłej

Drożdże suche lub świeże rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru. Zostawiamy na 5-10 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka oraz żółtka lekko roztrzepujemy. Masło, jajka, ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki. Dobrze mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając olej. Wyrabianie powinno trwać około 20 min. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i osuszamy. Oprószamy w mące. Do ciasta dodajemy rodzynki, startą skórkę z cytryny i chwilę wyrabiamy. Formę babkową z kominem o wym. 25 x 10 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Ciasto wkładamy do środka robiąc w środku dziurę na tzw. komin formy babkowej. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Skórka z góry powinna być dobrze zarumieniona. Jeśli będzie za mocno się przypiekać można przykryć w trakcie pieczenia folią aluminiową. Upieczoną zostawiamy w formie na 15 min po czym lekko wyciągamy.
Cukier puder przesiewamy przez sitko, dodajemy alkohol oraz wodę. Mieszamy dokładnie. Jeśli jest za gęsty dodajemy więcej wody.

Zdjęcie - Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa Wielkanocna, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem
1

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Piaskowa babka cytrynowa

Piaskowa babka cytrynowa

Patrycja Patrycja
Simply Food

Babka dwukolorowa

Babka dwukolorowa

Beti Beti
kruche babeczki

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka biszkoptowa
2

Babka biszkoptowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowa babka ucierana
4

Cytrynowa babka ucierana

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka piaskowa
2

Babka piaskowa

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Babka majonezowa - szybka i puszysta
4

Babka majonezowa - szybka i pu…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi

Wielkanocne muffinki z płatkam…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem
3

Baba ponczowa z rumem wg Magdy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mazurek różany.Tradycja Wielkiej Nocy
1

Mazurek różany.Tradycja Wielki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami