Babka drożdżowa parzona


Zdjęcie - Babka drożdżowa parzona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Baby, ach te baby! Na Wielkanocnym stole zajmują jedno z głównych miejsc. I choć pieczemy je również w ciągu roku, to te świąteczne są pełne dostojeństwa i smakują absolutnie wyjątkowo.
Jeśli macie w planach upieczenie babki drożdżowej, spróbujcie część mąki zaparzyć gorącym mlekiem. Wpłynie to bardzo korzystnie na strukturę ciasta, stanie się ono delikatniejsze, bardziej wilgotne i dłużej zachowa świeżość. Tylko jak upilnować domowników, by nie zjedli babki jeszcze ciepłej???;)

Składniki:
300g mąki luksusowej (2 szklanki minus lekko kopiasta łyżka)
130ml mleka
15g drożdży
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
50g masła
2 łyżki rumu
50g rodzynków
skórka otarta z małej cytryny
ziarenka z laski wanilii

Rodzynki zalać rumem, odstawić.
Mleko mocno podgrzać, wsypać 2/3 szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić, aż zaczyn ruszy (ok 15 minut).
Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryte ściereczką na ok 40 minut, następnie krótko zagnieść jeszcze raz, uformować wałek i wyłożyć nim formę na babkę, końce ciasta zlepić.
Formę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania - ciasto powinno wyrosnąć co najmniej dwukrotnie (u mnie rosło 1,5godziny i prawie 3 razy powiększyło objętość).
Nagrzać piekarnik do 170stC, wstawić ciasto, piec ok 40 minut. Po upieczeniu babkę pozostawić na 10 minut w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce przykrytą ściereczką.
Babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Udanych wypieków!

Zdjęcie - Babka drożdżowa parzona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mazurek z makiem i konfiturą pomarańczową

Mazurek z makiem i konfiturą p…

food² food²
Food Square

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Konfitura cytrynowa

Konfitura cytrynowa

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Pączki z pistacjami
2

Pączki z pistacjami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Pączki z nutką pomarańczy
2

Pączki z nutką pomarańczy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sałatka z pieczonymi cytrusami, roszponką, awokado i pestkami dyni
1

Sałatka z pieczonymi cytrusami…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M

Łosoś jurajski w sosie cytryno…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cytryny w syropie
1

Cytryny w syropie

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Blondie

Blondie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit