Babka drożdżowa parzona


Zdjęcie - Babka drożdżowa parzona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Baby, ach te baby! Na Wielkanocnym stole zajmują jedno z głównych miejsc. I choć pieczemy je również w ciągu roku, to te świąteczne są pełne dostojeństwa i smakują absolutnie wyjątkowo.
Jeśli macie w planach upieczenie babki drożdżowej, spróbujcie część mąki zaparzyć gorącym mlekiem. Wpłynie to bardzo korzystnie na strukturę ciasta, stanie się ono delikatniejsze, bardziej wilgotne i dłużej zachowa świeżość. Tylko jak upilnować domowników, by nie zjedli babki jeszcze ciepłej???;)

Składniki:
300g mąki luksusowej (2 szklanki minus lekko kopiasta łyżka)
130ml mleka
15g drożdży
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
50g masła
2 łyżki rumu
50g rodzynków
skórka otarta z małej cytryny
ziarenka z laski wanilii

Rodzynki zalać rumem, odstawić.
Mleko mocno podgrzać, wsypać 2/3 szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić, aż zaczyn ruszy (ok 15 minut).
Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryte ściereczką na ok 40 minut, następnie krótko zagnieść jeszcze raz, uformować wałek i wyłożyć nim formę na babkę, końce ciasta zlepić.
Formę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania - ciasto powinno wyrosnąć co najmniej dwukrotnie (u mnie rosło 1,5godziny i prawie 3 razy powiększyło objętość).
Nagrzać piekarnik do 170stC, wstawić ciasto, piec ok 40 minut. Po upieczeniu babkę pozostawić na 10 minut w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce przykrytą ściereczką.
Babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Udanych wypieków!

Zdjęcie - Babka drożdżowa parzona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mazurek z makiem i konfiturą pomarańczową

Mazurek z makiem i konfiturą p…

food² food²
Food Square

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto pomarańczowe
1

Ciasto pomarańczowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta cytrynowa
1

Tarta cytrynowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Filety z kaczki z pomarańczowym sosem

Filety z kaczki z pomarańczowy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasto ze śliwkami. Przepis na szczęśliwy listopad!

Czekoladowe ciasto ze śliwkami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem
2

Udka z kurczaka z cytryną i ro…

food² food²
Food Square

Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą

Czekoladowe babeczki z miodem…

montka montka
cukierenka

Muffinki cytrynowe z malinami wg Nigelli

Muffinki cytrynowe z malinami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Lemoniada cytrusowa z miętą

Lemoniada cytrusowa z miętą

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kurki, karczochy i kasza

Kurki, karczochy i kasza

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami