Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi

Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Kruche babeczki:
  • Margaryna PALMA - 200 g
  • Mąka pszenna - 300 g
  • Cukier puder - 100 g
  • Żółtka - 2 szt.
  • Sól - szczypta
Pianka poziomkowa:
  • Jajka - 2 białka
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Poziomki - duża garść
  • Szczypta soli
Przygotowanie Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli. Następnie wkrawamy margarynę. Wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej “kaszki”. Wówczas dodajemy cukier puder. Dodajemy żółtka i wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku w 180-200 stopniach przez około 12-14 minut.

Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywną pianę. Dodajemy ⅔ poziomek i dalej ubijamy. Gotową piankę rozkładamy na babeczkach i dekorujemy pozostałymi poziomkami.

Ja zamiast pianki poziomkowej zrobiłam krem budyniowy - dodając budyń do rozmiękczonej margaryny PALMA ubitej na puszystą pianę. Dokładnie rozmieszałam, napełniłam babeczki i udekorowałam owocami.

Przepisy z tych kategorii

Gryczane ciasto ze śliwkami. Przepis dla Helenki

Gryczane ciasto ze śliwkami. P…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i m…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kakaowe muffiny pełnoziarniste z owocami

Kakaowe muffiny pełnoziarniste…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Torcik jogurtowy z malinami

Torcik jogurtowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem
1

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Borówkowe pierogi. Odetchnąć od miasta!

Borówkowe pierogi. Odetchnąć o…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą
1

Pełnoziarniste jogurtowe placu…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Placuszki kokosowe z jagodami
2

Placuszki kokosowe z jagodami

aronia aronia
Wiem co jem

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pesto

Zapiekane naleśniki z kurczaki…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia

Puszyste bułki z ziemniakami -…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary