Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi

Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Kruche babeczki:
  • Margaryna PALMA - 200 g
  • Mąka pszenna - 300 g
  • Cukier puder - 100 g
  • Żółtka - 2 szt.
  • Sól - szczypta
Pianka poziomkowa:
  • Jajka - 2 białka
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Poziomki - duża garść
  • Szczypta soli
Przygotowanie Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli. Następnie wkrawamy margarynę. Wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej “kaszki”. Wówczas dodajemy cukier puder. Dodajemy żółtka i wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku w 180-200 stopniach przez około 12-14 minut.

Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywną pianę. Dodajemy ⅔ poziomek i dalej ubijamy. Gotową piankę rozkładamy na babeczkach i dekorujemy pozostałymi poziomkami.

Ja zamiast pianki poziomkowej zrobiłam krem budyniowy - dodając budyń do rozmiękczonej margaryny PALMA ubitej na puszystą pianę. Dokładnie rozmieszałam, napełniłam babeczki i udekorowałam owocami.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z truskawkami na zsiadłym mleku
4

Ciasto z truskawkami na zsiadł…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rogaliki z twarożkiem
1

Rogaliki z twarożkiem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Sakiewki schabowe od serca
2

Sakiewki schabowe od serca

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Szpinakowy placek

Szpinakowy placek

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Miodowo-pomarańczowe skrzydełka

Miodowo-pomarańczowe skrzydełk…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Oponki serowe

Oponki serowe

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Przepisy z tych kategorii

Trufle piernikowe  II

Trufle piernikowe II

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Śledzie w sosie pomidorowym z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb