Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi

Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z pianką poziomkową babci Lidzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Kruche babeczki:
  • Margaryna PALMA - 200 g
  • Mąka pszenna - 300 g
  • Cukier puder - 100 g
  • Żółtka - 2 szt.
  • Sól - szczypta
Pianka poziomkowa:
  • Jajka - 2 białka
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Poziomki - duża garść
  • Szczypta soli
Przygotowanie Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli. Następnie wkrawamy margarynę. Wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej “kaszki”. Wówczas dodajemy cukier puder. Dodajemy żółtka i wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku w 180-200 stopniach przez około 12-14 minut.

Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywną pianę. Dodajemy ⅔ poziomek i dalej ubijamy. Gotową piankę rozkładamy na babeczkach i dekorujemy pozostałymi poziomkami.

Ja zamiast pianki poziomkowej zrobiłam krem budyniowy - dodając budyń do rozmiękczonej margaryny PALMA ubitej na puszystą pianę. Dokładnie rozmieszałam, napełniłam babeczki i udekorowałam owocami.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy