Apfelstrudel (strudel z jabłkami)

Zdjęcie - Apfelstrudel (strudel z jabłkami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kto chociaż raz był w Austrii zapewne miał okazję spróbować tamtejszych ciast, które są wizytówką austriackiego cukiernictwa, jak Sachertorte czy Apfelstrudel. Jestem wielką fanką cudownego strudla z jabłkami. Cała sztuka jego wykonania polega na rozciąganiu ciasta, aż stanie się cienkie jak bibuła. Pierwszy raz miałam pewne obawy, ale poradziłam sobie - ciasto jest elastyczne i trzymane na pięściach rozciąga się samo pod własnym ciężarem. Co prawda nie dorastam jeszcze do pięt mistrzom cukiernictwa i gospodyniom, które robią to szybko i z wdziękiem. To właśnie cieniutkie ciasto i nadzienie z jabłek sprawia, że apfelstrudel rozpływa się w ustach. Podawany jest na ciepło, zazwyczaj z waniliowym sosem, gałką lodów albo po prostu posypany pudrem.
Mój strudel był ogromny, ledwo mieścił się po przekątnej blachy, a po upieczeniu wprost rozpływał się w ustach! Poezja smaku!

Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki bez 1 łyżeczki
1/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
3 łyżeczki oleju

nadzienie:
1,5 kg jabłek(reneta, antonówka)
3 łyżki brązowego cukru
garść żurawiny
garść rodzynków
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę z olejem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i pozostawić na 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wymieszać w cukrem.
Ciasto rozwałkować cienko, następnie trzymając na pięściach, rozciągać, aż będzie cienkie jak bibułka. Można rozciągać ciasto w powietrzu albo na obrusie, posypanym mąką. Moje ciasto po rozciąganiu miało wymiary ok 50x75cm. Rozciągnięte ciasto położyć na obrusie. Posmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, rodzynki i żurawinę, zostawiając ok 5cm brzegi. Brzegi zawinąć na jabłka, ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu za pomocą obrusa: obrus unosimy lekko do góry, a ciasto będzie samo się zwijać w rulon. Ciasto przełożyć na blachę, posmarować masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 180stC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Zdjęcie - Apfelstrudel (strudel z jabłkami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Apfelstrudel (strudel z jabłkami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka żurawinowa
2

Szarlotka żurawinowa

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Szarlotka najlepsza
4

Szarlotka najlepsza

napiecyku napiecyku
napiecyku

Proste ciasto z gruszkami
2

Proste ciasto z gruszkami

Tyna Tyna
In cooking we trust

Szarlotka z płatkami owsianymi
2

Szarlotka z płatkami owsianymi

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kefirowe z jabłkami i cynamonem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto kefirowe z jabłkami i c…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką
1

Ciasto kruche z jabłkami i bud…

Beti Beti
kruche babeczki