Andaluzyjskie gazpacho

Zdjęcie - Andaluzyjskie gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Upały wracają. A niech sobie wracają;) Mam kilka pomysłów na lekkie dania, więc przetrwam. Do takich niezawodnych potrwa należą z pewnością chłodniki różnej maści. Dziś polecam hiszpański chłodnik rodem z Andaluzji - gazpacho. Intensywnie pomidorowe, a przy tym niezwykle smaczne. Gdy pierwszy raz spróbowałam go będąc w Sewilli, od razu polubiłam i wiedziałam, że na naszym polskim gruncie również się przyjmie.
Do gazpacho andaluz koniecznie wybierajcie najlepsze, mięsiste i najbardziej dojrzałe pomidory. Moje gazpacho zrobiłam z pomidorów malinowych, dodałam paprykę, cebulę, czosnek. Wyśmienite!

Składniki:
1 kg pomidorów malinowych (lub innych mięsistych, dojrzałych)
1 czerwona cebula
1 papryka
2 kromki czerstwego tostowego chleba
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól
pieprz
opcjonalnie: 1 ogórek lub 150ml wody
do przybrania: pietruszka, bazylia

Pomidory sparzyć i obrać ze skórek, pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić, chleb pokruszyć na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa umieścić w blenderze i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, oliwą, solą, pieprzem. Ponownie krótko zmiksować.
Gazpacho przed podaniem schłodzić w lodówce. Podając, dekorujemy listkami bazylii lub pietruszki, papryką lub cebulą pokrojoną w kostkę,

Do gazpacho nie dodaję ogórka, ponieważ jego enzymy niszczą witaminę C, którą zawierają papryka i pomidory. Zamiast ogórka rozrzedzam go nieco wodą. Jeśli dodajecie ogórek, należy go obrać, pokroić i zmiksować razem z warzywami.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Paella z chorizo i krewetkami
1

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kalmary w cieście winnym

Kalmary w cieście winnym

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gniazdka - pieczone pączki hiszpańskie
1

Gniazdka - pieczone pączki his…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Croquetas
1

Croquetas

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Łosoś smażony ze szparagami i suszonymi pomidorami
1

Łosoś smażony ze szparagami i…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z ziemniaków i szafranu

Zupa krem z ziemniaków i szafr…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zupa krem z ciecierzycy
1

Zupa krem z ciecierzycy

figmara figmara
figowe smaki

Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem

Caldo verde - portugalska kart…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą

Aromatyczna zupa z jagnięciny…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Toskański krem z fasoli. Sezonowo od A do M

Toskański krem z fasoli. Sezon…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Krem z brokułów
1

Krem z brokułów

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!