Aksamitny sernik z czekoladą

Zdjęcie - Aksamitny sernik z czekoladą i kilka wskazówek jak upiec idealny sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ponoć serniki tak mają, że się udają albo nie. Jest w tym sporo prawdy, ale dobry sernik to też zasługa składników i przestrzegania pewnych zasad podczas pieczenia.

  • Najważniejszym składnikiem dobrego sernika jest ser albo twaróg. Najlepszy (wg mnie) jest twaróg śmietankowy albo tłusty, który należy zmielić co najmniej dwukrotnie albo przetrzeć przez sito. Można również kupić mielony ser w wiaderku, jednak warto wtedy zwrócić szczególną uwagę na skład, żeby nie zawierał polepszaczy i zagęstników (skrobi, mączki, gumy, żelatyny itp.). Kupuję czasem twaróg w wiaderku, ale zawsze jest to ser którejś z zaufanych firm (Piątnica, Wieluń, Hej).
  • Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego ser, jajka, masło, śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.
  • Serniki podczas pieczenia lubią rosnąć, pękać, natomiast po upieczeniu bardzo często opadają. Żeby temu zapobiec, nie należy zbyt długo ubijać składników, wystarczy je zmiksować do połączenia. W niektórych przepisach (szczególnie na serniki lekkie jak chmurka) niezbędne jest ubicie białek. W takim przypadku oczywiście należy trzymać się przepisu. Natomiast w sernikach tradycyjnych jajka lepiej dodać w całości, miksując je krótko z pozostałymi składnikami.
  • Pieczenie sernika: formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, podpiekamy sernik przez ok 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy, aż masa na środku będzie ścięta (zazwyczaj ok 50 minut w zależności od wielkości formy). Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, u mnie np. wygląda to tak: nagrzewam do 180st, wstawiam sernik (tortownica 24cm), piekę 10 min, zmniejszam temperaturę do 130stC i piekę jeszcze ok 45 minut.
  • Niektóre przepisy wymagają, by sernik piec w kąpieli wodnej. W tym przypadku tortownicę należy szczelnie owinąć folią z zewnątrz i wstawić do większej blaszki, do której wlewamy gorącą wodę. Jeśli pieczemy taki sernik w prostokątnej formie, które są zazwyczaj wykonane z jednego kawałka metalu, nie trzeba jej wtedy owijać folią, wystarczy po prostu wstawić do większej blaszki z wodą.
  • Serniki, których przepis nie wymaga pieczenia w kąpieli wodnej, lepiej jest piec w piekarniku z parą. Wstawiamy wtedy na dno piekarnika jakieś naczynie z gorącą wodą (ja w tym celu wykorzystuję np. metalową puszkę po brzoskwiniach).
  • Po upieczeniu nie należy od razu wyjmować sernik z piekarnika. Uchylamy lekko drzwi piekarnika i zostawiamy sernik jeszcze na godzinę. Następnie wyjmujemy go w piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

To co? Po tych wszystkich poradach myślę, że jesteście gotowi na upieczenie swojego idealnego sernika:)

Zdjęcie - Aksamitny sernik z czekoladą i kilka wskazówek jak upiec idealny sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik, który jest bohaterem dzisiejszego wpisu, wyszedł niesamowicie pyszny. I nie ma tym ani grama przechwalania się. Ma aksamitną konsystencję, lekki limonkowy posmak, który dobrze się komponuje z czekoladowymi drobinkami w środku. Z wierzchu ma kremową śmietanową polewę. Nie chciałam przesadzić z dekoracją, bo w przypadku tego sernika smak zdecydowanie przyćmiewa wszystko.

Składniki:
na spód:
150g pełnoziarnistych ciastek (digestives albo owsiane)
50g masła
2 łyżki kakao

masa serowa:
750g twarogu śmietankowego
150ml śmietanki 30%
3 duże jajka
1 szklanka cukru minus 2 łyżki
1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
sok i skórka z limonki lub cytryny
garść czekoladowych kropelek

polewa śmietanowa:
150ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru
wiórki czekoladowe do posypania

Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki.
Formę (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć papierem. Wysypać kruszonkę i szklanką dokładnie ugnieść ją po całym dnie formy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC, do piekarnika wstawić naczynie z gorącą woda.
Masa serowa: twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić 2-krotnie. Twaróg, śmietankę, jajka, cukier, budyń, sok i skórkę limonki zmiksować razem na gładką masę, wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.
Tortownice wstawić do piekarnika, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130st i piec jeszcze ok 45 minut, aż środek będzie ścięty.
Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na sernik, piec 10 minut.
Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwi piekarnika i pozostawić sernik na godzinę. Następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!


Zdjęcie - Aksamitny sernik z czekoladą i kilka wskazówek jak upiec idealny sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Aksamitny sernik z czekoladą i kilka wskazówek jak upiec idealny sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik kokosowy z białą czekoladą bez pieczenia

Sernik kokosowy z białą czekol…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik z oreo bez pieczenia

Sernik z oreo bez pieczenia

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Trójkolowy, czekoladowy sernik piankowy

Trójkolowy, czekoladowy sernik…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Sernik z  Kasztankami
3

Sernik z Kasztankami

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Sernik potrójnie czekoladowy
1

Sernik potrójnie czekoladowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pasiasty sernik z  nutellą
8

Pasiasty sernik z nutellą

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki