Aksamitny krem z kalafiora

Zdjęcie - Aksamitny krem z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dziś na obiad aromatyczny i lekki krem z kalafiora. Jego kolor podkreśliłam szczyptą kurkumy, a smak urozmaiciłam prażonymi ziarenkami "Piekło Niebo" od Ziarenkowo.com. Piekielnie ostre, niebiańsko pyszne!

Składniki:
1 litr wywaru warzywnego
1 marchew
1 pietruszka
1 ziemniak
mała główka kalafiora
szczypta kurkumy
sól, pieprz do smaku
0,5 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki kolendry
łyżka masła klarowanego
3 łyżki ziarenek Piekło niebo
koperek

Marchew, pietruszkę i ziemniaka obrać, pokroić, kalafiora podzielić na różyczki, warzywa wrzucić do gotującego się wywaru, doprawić kolendrą, kurkumą i kminkiem, dodał masło, gotować do miękkości. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać ziarenkami i koperkiem.
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Krem z pietruszki

Krem z pietruszki

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Zupa kremowa z porów i jabłek
2

Zupa kremowa z porów i jabłek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa z patisonów
2

Zupa z patisonów

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Zupa z pasternaku na wywarze ze szparagów
1

Zupa z pasternaku na wywarze z…

figmara figmara
figowe smaki

Zupa krem z selera i gruszki z cynamonem
1

Zupa krem z selera i gruszki z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa selerowo-jabłkowa
1

Zupa selerowo-jabłkowa

figmara figmara
figowe smaki