Aksamitny dżem rabarbarowy z sokiem pomarańczowym

Kiedyś nie rozumiałam zachwytu nad rabarbarem. Bardzo go nie lubiłam. Teraz wiem, że nie trafiłam na dobrze przygotowany. Zaczęłam z nim eksperymentować już w ubiegłym roku. Wtedy piekłam między innymi tartę z musem z rabarbaru i melona, z pyszna bezą na górze. Zajadaliśmy się nią ze smakiem. Potem żałowałam, że nie przygotowałam sobie takiego musu więcej do słoików. Mogłam też przecież zamrozić rabarbar, ale jakoś nie wpadłam na to. W tym roku i przygotowałam więcej dżemu, i zamroziłam trochę rabarbaru. Przyda się na chłodne dni, kiedy z utęsknieniem będziemy wspominać wiosnę i lato.
Poniższy dżem robiłam z myślą o drożdżówkach. Pasuje do nich rewelacyjnie i niebawem i na nie pojawi się przepis.


Zdjęcie - Aksamitny dżem rabarbarowy z sokiem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:
4-5 średnich łodyg rabarbaru
2 łyżki miodu
200 ml soku z pomarańczy (najlepszy taki własnoręcznie wyciśnięty)
1/3 szklanki cukru
Rabarbar opłukać i obrać. (Można nie obierać, wtedy dżem będzie miał piękny czerwony kolor, jednak nie będzie już tak aksamitny.) Pokroić w 2-3 cm kawałki. Przełożyć je do płaskiego garnka (ja robiłam to w głębszej patelni), zasypać cukrem i zalać sokiem pomarańczowym. Na średnim, a później niewielkim ogniu gotować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodać miód i ewentualnie dosłodzić cukrem.
Powyższa porcja wystarcza do przygotowania jednej tarty lub porcji drożdżówek, które z takim dżemem smakują rewelacyjnie.
Można przygotować większą porcję takiego dżemu i przechowywać go w pasteryzowanych słoiczkach.
Zdjęcie - Aksamitny dżem rabarbarowy z sokiem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Aksamitny dżem rabarbarowy z sokiem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Aksamitny dżem rabarbarowy z sokiem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie

Gulab jamun - indyjskie pączki…

food² food²
Food Square

Domowa granola z masłem  orzechowym
1

Domowa granola z masłem orzec…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Czekoladowe muffiny z kremem bananowym
1

Czekoladowe muffiny z kremem b…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy
1

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron
1

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pieczonymi cytrusami, roszponką, awokado i pestkami dyni
1

Sałatka z pieczonymi cytrusami…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M

Łosoś jurajski w sosie cytryno…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cytryny w syropie
1

Cytryny w syropie

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Blondie

Blondie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów
2

Lemon curd – cytrynowy krem do…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy